Co fajnego można zrobić z zielonych pomidorów?? Aaaaa... może dżem?! ;)
Tak, tak, dobrze przeczytaliście - dżem z zielonych pomidorów :)
Dzielę się z Wami fajnym przepisem na dżem z nietypowych trochę składników, bo jest to dżem z warzyw z dodatkiem orzeźwiającej cytrynki...
Wychodzi pycha i w ogóle nie czuć w nim pomidorów, zielone pomidorki zmieniają też kolor, także po kolorze też ich nikt nie rozpozna ;)
Także jeśli macie dużo zielonych pomidorów, a brak pomysłów na ich wykorzystanie to skuście się na ten ciekawy w smaku dżem.
Zachęcam do produkcji i życzę smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 20 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 3 godziny |
Oczekiwanie: | 1 dzień |
Zielone pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cytryny umyć, sparzyć i osuszyć. Skórkę z cytryn zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie cytryny przekroić na połowę, wycisnąć sok i przecedzić.
Do garnka (najlepiej z grubym dnem) pr...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Nigdy bym nie przypuszczała, że z zielonych pomidorów można zrobić taki pyszny dżem. Ma wyjątkowy smak, w tamtym roku zrobiłam na próbę, a w tym roku mnożę składniki ile się da ;) Bo jest przepyszny. Z naleśnikami - place lizać :)