Jest to przepis na kruche ciasto z mrożonymi czarnymi jagodami. Świeże jagody, jako owoce sezonowe, dostępne są tylko w okresie czerwiec-lipiec. Dlatego, jeżeli mamy ochotę na ciasto z jagodami poza tym okresem, to musimy mieć w zapasie jagody zamrożone. Mrożenie to dobry sposób na dłuższe przechowywanie owoców.

Kruche ciasto czas największej popularności ma chyba już za sobą. Było bardzo popularne w XX wieku. Obecnie wypierane przez ciasta biszkoptowe. A szkoda!

Warto ponownie spopularyzować kruche ciasta, zwłaszcza z owocami, ponieważ ich wykonanie nie jest trudne, a ponadto mogą być dłużej przechowywane niż ciasta biszkoptowe, mniejsze są tu także szanse na zakalca... i w końcu to są naprawdę pyszne wyroby cukiernicze i wielu ludziom kojarzą się z czasami dzieciństwa i młodości :)

Tutaj kruche ciasto jest trochę inne, a mianowicie zawiera może trochę nietypowy składnik jaki do niego dodano, a jest nim - soda oczyszczona. Dzięki niej kruche ciasto nabiera innego, ciekawego smaku i pięknego, złotego koloru. W tej "opaleniźnie" mu do twarzy ;) Prezentuje się apetycznie i wręcz kusząco.

Do tego wszystkiego ciasto jest bardzo kruche i fajnie komponuje się z bezą białkową i bardzo zdrowymi oraz smacznymi czarnymi jagodami. Jak dla mnie ze świeżymi owocami ciasto smakuje najlepiej, ale mając własne zapasy jagód, śmiało można taki wakacyjny wypiek powtórzyć jesienią lub zimą.

Zachęcamy wszystkich do wypróbowania przepisu na przepyszne kruche ciacho z tymi niebieskimi owocami.

Smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
25 dag margaryny Kasia
...

Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sodę oczyszczoną i cukier. Dodać margarynę, żółtka, śmietanę i kilka kropli ekstraktu waniliowego. Posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę, a następnie jedną połowę ciast...

Zostało jeszcze 85% treści przepisu oraz 16 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (3)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2017-12-10
Dorota
Autor przepisu

To ciesze się bardzo, że się udało i że smakowało :)

2017-12-10
piszanka

robilam te ciacho super smakuje dzieki za przepis pozdrawiam

2014-09-14
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję bardzo :)