Jest to jabłecznik pieczony na kruchym, kokosowym cieście bazującym tylko i wyłącznie na kokosowej mące, która ma łagodny smak i lekką konsystencję. Charakteryzuje ją też śnieżno-biały kolor i dlatego ciasto wychodzi jasne, ale za to smaczniejsze, bo ta mąka poprawia jego smak.
Warto wiedzieć, że mąka kokosowa nie zawiera glutenu (a to jest istotna informacja dla osób nietolerujących glutenu), ma wysoką zawartość błonnika, mało węglowodanów i niski indeks IG (przez co zalecana jest diabetykom) , ale za to więcej tłuszczu (w porównaniu z mąką pszenną, ale mimo to zalecana jest też osobom będącym na diecie odchudzającej).
Ze względu na wysoką zawartość błonnika i tłuszczu, powinny unikać jej osobom będące na diecie lekkostrawnej.
W porównaniu z innymi mąkami, mąka kokosowa jest bardziej chłonna (dzięki błonnikowi) i dlatego potrzebuje więcej tłuszczu, wody lub mleka.
Dobrze jest mieszać ją z innymi rodzajami mąki, gdyż nada ona naszym daniom fajnego, kokosowego posmaku :) Ale też wzbogaci naszą dietę w błonnik bez wprowadzania drastycznych zmian w dotychczasowej diecie.
No to może tyle o tej zdrowej mące... ;) I wracamy do naszego jabłecznika...
Na kokosowym spodzie rozkładamy dużą ilość pysznej jabłkowej masy, a na górze ciasta rozkładamy słodką i aromatyczną kokosową bezę i całość do piekarnika!
Po ostudzeniu ciacho można polać jeszcze polewą czekoladową tworząc tzw. esy-floresy, ale nie jest to konieczne. Baz polewy też dobrze smakuje i do tego mniej kaloryczne :)
Ten jabłecznik jest prosty i dosyć szybki w wykonaniu (masę jabłkową można sobie przygotować dzień wcześniej).
Zachęcam do wypieku i życzę smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina i 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina i 50 minut |
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (taką ilość to najlepiej mechanicznie). Przełożyć do garnka, dodać cukier, wymieszać i razem smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu wymiesza...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 129 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Super wyszła mi ta szarlotka, piekłam teraz na koniec lata ;) Ta kokosowa nuta robi swoje, samo kruche ciasto ma bardzo ciekawy smak, i później ta beza kokosowa, super! Ja uwielbiam ciacha z jabłkami, dużo ich piekę, i przejadły mi się już szarlotki z budyniem, dlatego ciągle szukam nowych inspiracji ;) Przy tym przepisie na kokosową szarlotkę trochę się zatrzymam! Pyszności :) Ja ją od siebie jeszcze polałam czekoladą ( tak trochę białą i czarną ) fajnie to nawet wyglądało.
Dziękuję! :)
Witam serdecznie i polecam te wypieki śą wysmienite i smaczne i pięknie wyglądaja że az slinka na nie leci!