Jest to jabłecznik pieczony na kruchym, kokosowym cieście bazującym tylko i wyłącznie na kokosowej mące, która ma łagodny smak i lekką konsystencję. Charakteryzuje ją też śnieżno-biały kolor i dlatego ciasto wychodzi jasne, ale za to smaczniejsze, bo ta mąka poprawia jego smak.

Warto wiedzieć, że mąka kokosowa nie zawiera glutenu (a to jest istotna informacja dla osób nietolerujących glutenu), ma wysoką zawartość błonnika, mało węglowodanów i niski indeks IG (przez co zalecana jest diabetykom) , ale za to więcej tłuszczu (w porównaniu z mąką pszenną, ale mimo to zalecana jest też osobom będącym na diecie odchudzającej).

Ze względu na wysoką zawartość błonnika i tłuszczu, powinny unikać jej osobom będące na diecie lekkostrawnej.

W porównaniu z innymi mąkami, mąka kokosowa jest bardziej chłonna (dzięki błonnikowi) i dlatego potrzebuje więcej tłuszczu, wody lub mleka.

Dobrze jest mieszać ją z innymi rodzajami mąki, gdyż nada ona naszym daniom fajnego, kokosowego posmaku :) Ale też wzbogaci naszą dietę w błonnik bez wprowadzania drastycznych zmian w dotychczasowej diecie.

No to może tyle o tej zdrowej mące... ;) I wracamy do naszego jabłecznika...

Na kokosowym spodzie rozkładamy dużą ilość pysznej jabłkowej masy, a na górze ciasta rozkładamy słodką i aromatyczną kokosową bezę i całość do piekarnika!

Po ostudzeniu ciacho można polać jeszcze polewą czekoladową tworząc tzw. esy-floresy, ale nie jest to konieczne. Baz polewy też dobrze smakuje i do tego mniej kaloryczne :)

Ten jabłecznik jest prosty i dosyć szybki w wykonaniu (masę jabłkową można sobie przygotować dzień wcześniej).

Zachęcam do wypieku i życzę smacznego!

Składniki

Na 24 porcje.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Kokosowe ciasto:
25 dag mąki kokosowej (2 ¾ szklanki)
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
...

Przygotowanie

Gotowe za 3 godziny i 20 minut (w tym 1 godzina i 30 minut pracy).
Praca:1 godzina i 30 minut
Gotowanie/pieczenie:1 godzina i 50 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (taką ilość to najlepiej mechanicznie). Przełożyć do garnka, dodać cukier, wymieszać i razem smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu wymiesza...

Zostało jeszcze 87% treści przepisu oraz 14 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 129  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (3)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2019-09-24
RenatA

Super wyszła mi ta szarlotka, piekłam teraz na koniec lata ;) Ta kokosowa nuta robi swoje, samo kruche ciasto ma bardzo ciekawy smak, i później ta beza kokosowa, super! Ja uwielbiam ciacha z jabłkami, dużo ich piekę, i przejadły mi się już szarlotki z budyniem, dlatego ciągle szukam nowych inspiracji ;) Przy tym przepisie na kokosową szarlotkę trochę się zatrzymam! Pyszności :) Ja ją od siebie jeszcze polałam czekoladą ( tak trochę białą i czarną ) fajnie to nawet wyglądało.

2017-04-22
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję! :)

2016-11-25
STANISŁAWA - POLECAM

Witam serdecznie i polecam te wypieki śą wysmienite i smaczne i pięknie wyglądaja że az slinka na nie leci!