Karkówkę lub łopatkę, bo takiego czerwonego mięsa użyjemy do przygotowania smacznego kąska z rusztu, trzeba tylko je odpowiednio przygotować ;)

Wybrany kawałek, najlepiej chudego mięsa, z niewielkimi przerostami świetnie nadaje się do upieczenia na grillu.

Mięso przeznaczone do grillowania powinno być kruche. Jednym ze sposobów skruszenia mięsa jest jego marynowanie, w specjalnie przygotowanej marynacie.

Marynata dodatkowo przekazuje mięsu swój smak i zapach. Dlatego dodając składniki do marynaty, przyprawy i zioła, warto wziąć pod uwagę własne upodobania kulinarne.

W przypadku naszego przepisu użyto oliwy, czosnku, rozmarynu, majeranku, papryki słodkiej oraz dodano cząber, liść laurowy, ziarenka jałowca, a także sól i pieprz cytrynowy. Jak widać liczba zastosowanych przypraw jest dosyć duża. Jednak powstała zalewa przekaże mięsu bardzo aromatyczny smak i zapach, który w czasie grillowania zostanie jeszcze bardziej wzmocniony zapachami pochodzącymi z dymu.

Polecamy ten przepis na mięso z grilla. Mięso tak przygotowane jest przepyszne!

Smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
1 kg karczku (lub łopatki)
Marynata do karczku:
6 łyżek oleju
2 łyżki soku z cytryny
...

Przygotowanie

Karczek opłukać, osuszyć, pokroić w plastry (można je delikatnie rozbić) i przełożyć do dużej miski.

Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do miski z mięsem wlać olej i sok z cytryny. Dodać czosnek, rozmaryn, majeranek, cząber, s...

Zostało jeszcze 77% treści przepisu oraz 14 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!