Jeśli macie jeszcze zapasy jagód z poprzedniego roku, to warto zrobić z nich smaczny pożytek i wykorzystać je do ciasta - my proponujemy tym razem cudny jagodowy sernik :)
Tym samym robimy porządek i wolne miejsce w szufladce z mrożonkami...
Sernik z jagodami jest bardzo łatwy do przygotowania i szybko się go robi. Składniki są proste i łatwo dostępne. W sezonie letnim warto użyć świeżych, soczystych i aromatycznych jagód.
Ma on ciekawy smak i aromat, a także pięknie prezentuje się na stole. Uwielbiam ten filetowy kolor, a to taki nietypowy kolor dla sernika ;)
To warstwowe i kolorowe ciasto na kruchym, pełnoziarnistym spodzie.
Jest to one bardzo dobre dla osób dbających o linię, a także dla diabetyków - tutaj oczywiście rezygnujemy z białego cukru, używamy np. brzozowego lub trzcinowego - dodając go w zmniejszonej ilości.
Serniczek jest idealny do letniej kawusi lub herbatki. Dobrze schłodzony smakuje wybornie serwowany latem na świeżym powietrzu, na balkonie, na tarasie, w ogrodzie, w altance...
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, zwykłą mąkę pszenną, cukier, otręby owsiane, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać masło, żółtka, sok z cytryny i zagnieść kruche ciasto. Schłodzić, a następnie rozłożyć w prostokątnej form...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |