Karczek i dynia - hmm... czy można coś fajnego z tych produktów wyczarować w kuchni?? Okazuje się, że tak! :)

Przepyszny gulasz z soczystymi kawałkami karczku zanurzonymi w aromatycznym dyniowym sosie - mmm... brzmi super prawda? :) I tak też to smakuje!

Ten gulasz można zaliczyć do dań zdrowych i dietetycznych, gdyż zawiera on zdrowe, pełne witamin i potrzebnych nam minerałów warzywa: dynię, cebulę i czosnek, a także nie ma tutaj ani grama mąki pszennej, o której ostatnio za dobrze się nie mówi...

Do tego jest łatwy i dosyć szybki do przygotowania. No i chyba tani ;)

Można go podawać na różne sposoby, z różnymi produktami i dodatkami: z ziemniakami, ryżem, kaszą, małosolnymi ogórkami, surówką z kiszonej kapusty, z pekinki, z marchewki lub z selera na słodko... jak to mówią do koloru i do wyboru ;)

Dynia dodaje tutaj fajnego smaku, a odpowiednie dodane do niej przyprawy nadają gulaszowi wspaniałego aromatu. Sam sos staje się aksamitnie gładki... po prostu uczta dla podniebienia!

Taki gulasz jest idealny na obiad w każdym sezonie.... tzn. jak tylko mamy pod ręką dynię ;)

A jesienią, jak dyni pełno jest obok nas - to na taki gulasz obowiązkowo trzeba się skusić! A zimą, żeby nas tak porządnie rozgrzał proponuję dodać dużą szczyptę pieprzu, ostrej papryki w proszku i imbiru, a można pokusić się nawet o szczyptę cynamonu ;)

Smacznego :)

Składniki

Na 4 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 4
50 dag karczku wieprzowego
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
sól
pieprz kolorowy
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 30 minut (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:1 godzina
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Karczek wieprzowy opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć mięso do miski, dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, soli, kolorowego pieprzu i razem wymieszać. W rondlu rozgrzać olej, przełożyć mięso i zrumienić. Na ko...

Zostało jeszcze 85% treści przepisu oraz 18 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 363  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!