Dżemy to popularne produkty do przygotowania kanapek. Można je równie często spotkać w słodkich wypiekach, ciasteczkach, ciastach biszkoptowych i kruchych...
Najczęściej wykonane są z owoców, czyli są to dżemy owocowe. Ale można też spotkać dżemy z innych produktów, najczęściej są to dynie i cukinie (kabaczki). Niekiedy dodawane są do nich czerwone buraczki, które nadają kolor oraz charakterystyczny smak.
Poniżej przedstawiamy prosty w wykonaniu przepis na dżem z cukinii z dodatkiem cytryny oraz galaretki cytrynowej. Dżem ma zdecydowany, cytrynowy smak i zapach. Ale jego głównym składnikiem jest cukinia. Biorąc pod uwagę walory odżywcze cukinii, warto mieć w zapasie taki rarytas na czas zimowego braku witamin w organizmie.
Taki dżemik jest idealny na kanapki, naleśniki oraz jako dodatek do ciasta :)
Powodzenia i smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do dużego garnka i smażyć na małym ogniu przez 2 godziny, od czasu do czasu wymieszać, aby cukinia się nie przypaliła.
Cytrynę umyć...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Dżemik jest rewelacyjny w smaku, już nie mogłam wytrzymać i się skusiłam na kanapeczki z nim ;) Mówię Wam miodzio!!! Jem i nie mogę uwierzyć, że on jest z cukinii ;) Pycha - polecam :)