Kolejna zdrowa produkcja z czerwoną kapustą! :)

Tym razem czerwoną kapustę kisiłam z marchewką, jabłkami i cebulą... Brzmi nieprawdopodobnie, prawda? A jednak cebula też się ukisiła :) Mało tego, a jak fajne całość ze sobą smakowała?! Super! :)

Ja już wiem jak smakuje ta purpurowa kapustka, ponieważ gościła ona wczoraj na moim odpustowym obiedzie :) Obok kluseczek z dziurką, rolady, pysznego sosu oraz ogórkowej sałatki, którą robiłam w tym roku - wszystko było pyszne! A rodzinka oceniła moje obiadowe dodatki na 6 z plusem :)

Taka kiszona domowa kapusta jest najlepsza, ale to już chyba wiecie. Pasuje ona praktycznie do każdego drugiego dania. W sezonie zimowym warto ją często serwować do obiadku, aby nie chorować!

Jeśli zabierzecie się do kiszenia nawet teraz, to do Świąt Wasza kapustka spokojnie się ukisi :) I będziecie mieli co zdrowego, przepysznego, swojego i sprawdzonego serwować do świątecznego obiadu :)

Kapusta kiszona z tymi dodatkami jest naprawdę smaczna. Do tego soczysta, odpowiednio kwaśna i bogata w potrzebne nam witaminy.

Przytoczę tylko kilka właściwości leczniczych, których jej się przypisuje: wzmacnia odporność, ułatwia trawienie, oczyszcza organizm, zapobiega anemii, ma działanie antynowotworowe, odświeża umysł, łagodzi stres, korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci, pozwala szybciej pozbyć się kaca, i do tego wszystkiego ma bardzo mało kalorii (na 100 gram zaledwie 16 kcal), dlatego jest świetnym, a nawet zalecanym produktem dla osób odchudzających się.

Jedzmy ją więc śmiało i cieszmy się dobrym zdrowiem!

Smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
8 kg czerwonej kapusty (waga po obraniu)
1 kg marchwi (waga po obraniu)
...

Przygotowanie

Czerwoną kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć i poszatkować (najlepiej mechanicznie). Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i rów...

Zostało jeszcze 86% treści przepisu oraz 22 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!