Gotowe ciasto francuskie warto mieć w zapasie, w lodówce. A dlaczego?? Bo może być ono kołem ratunkowym w przypadku niespodziewanych gości... lub gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, dobrego i domowego ;)
Na bazie ciasta francuskiego można w szybki sposób przygotować zakąski na słodko, jak i na słono. W duże arkusze ciasta francuskiego lub małe koperty wykonane z ciasta francuskiego można zapakować owoce, warzywa, mięso, grzyby, ser i wędliny. Szybko, pewnie i bez zakalca! Wszystko zawsze fajnie się udaje i jest apetycznie chrupiące. Za kilkanaście minut błyskawiczne przekąski mamy już na stole. Są ona znakomite serwowane na ciepło, jak i na zimno - ale to już chyba wiecie ;)
My tym razem proponujemy przepis na szybkie ciasto francuskie z nadzieniem z pysznych i zdrowych jagód. Jak się okazało słodkie czarne jagody świetnie komponują się z ciastem francuskim... mniam!
To fajna i trochę inna, może nietypowa odsłona ciasta z jagodami. Jest ono fajnym pomysłem na jagodowe ciacho na ciepłe, wakacyjne dni. Serwowane na świeżym powietrzu smakuje super!
Ciasto jest pyszne, ładnie się prezentuje i zawsze wychodzi. Do tego wszystkiego nie mam przy nim za dużo pracy... dlatego zachęcamy do jego wykonania!
Powodzenia i smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Ciasto francuskie włożyć do średniej wielkości tortownicy (o średnicy 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy (tak do połowy wysokości). Następnie nakłuć ciasto widelcem i posmarować białkiem.
Jagod...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 61 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Rzeczywiście, ta masa jest za ciężka na francuskie ciasto, ale pewnego dnia takie smaki za mną chodziły, i takie ciacho przygotowałam ;) Może nie ciekawie wygląda, ale smakuje super - mniam! Dla mnie i rodzinki pycha :)
A co do cukru wanilinowego, to zgadza się, w sklepach można kupić właśnie taki cukier, ale ja zrobiłam sobie z drobnego cukru i wanilii prawdziwy cukier waniliowy i taki właśnie do ciast używam :)