Gotowe ciasto francuskie warto mieć w zapasie, w lodówce. A dlaczego?? Bo może być ono kołem ratunkowym w przypadku niespodziewanych gości... lub gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, dobrego i domowego ;)

Na bazie ciasta francuskiego można w szybki sposób przygotować zakąski na słodko, jak i na słono. W duże arkusze ciasta francuskiego lub małe koperty wykonane z ciasta francuskiego można zapakować owoce, warzywa, mięso, grzyby, ser i wędliny. Szybko, pewnie i bez zakalca! Wszystko zawsze fajnie się udaje i jest apetycznie chrupiące. Za kilkanaście minut błyskawiczne przekąski mamy już na stole. Są ona znakomite serwowane na ciepło, jak i na zimno - ale to już chyba wiecie ;)

My tym razem proponujemy przepis na szybkie ciasto francuskie z nadzieniem z pysznych i zdrowych jagód. Jak się okazało słodkie czarne jagody świetnie komponują się z ciastem francuskim... mniam!

To fajna i trochę inna, może nietypowa odsłona ciasta z jagodami. Jest ono fajnym pomysłem na jagodowe ciacho na ciepłe, wakacyjne dni. Serwowane na świeżym powietrzu smakuje super!

Ciasto jest pyszne, ładnie się prezentuje i zawsze wychodzi. Do tego wszystkiego nie mam przy nim za dużo pracy... dlatego zachęcamy do jego wykonania!

Powodzenia i smacznego :)

Składniki

Na 20 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 20
1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
Masa jagodowa:
40 dag jagód
2 łyżki cukru
...

Przygotowanie

Gotowe za 20 minut (w tym 20 minut pracy).
Praca:20 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Ciasto francuskie włożyć do średniej wielkości tortownicy (o średnicy 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy (tak do połowy wysokości). Następnie nakłuć ciasto widelcem i posmarować białkiem.

Jagod...

Zostało jeszcze 80% treści przepisu oraz 17 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 61  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (1)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2016-01-20
Dorota
Autor przepisu

Rzeczywiście, ta masa jest za ciężka na francuskie ciasto, ale pewnego dnia takie smaki za mną chodziły, i takie ciacho przygotowałam ;) Może nie ciekawie wygląda, ale smakuje super - mniam! Dla mnie i rodzinki pycha :)

A co do cukru wanilinowego, to zgadza się, w sklepach można kupić właśnie taki cukier, ale ja zrobiłam sobie z drobnego cukru i wanilii prawdziwy cukier waniliowy i taki właśnie do ciast używam :)