To bardzo ciekawy, ale też łatwy i dosyć szybki przepis na słodkie ciasto, i co warte podkreślenia, nie zawierające ani grama cukru! Słodycz ciasta pochodzi od jego składników...
Ciasto składa się z dwóch warstw. Spód stanowi jasna masa krakersowa, przygotowana z pokruszonych krakersów z dodatkiem masła i mleka. Na niej wyłożono masę wykonaną z miąższu arbuza z dodatkiem żelatyny. Wierzch ciasta posypano płatkami migdałowymi. Ciasto jest słodkie i aromatyczne, a ponadto ładnie się prezentuje.
No i jeszcze jedna informacja, być może najważniejsza: przepis polecamy do wykonania zwłaszcza tym cukiernikom, którzy nie lubią pieczenia w piekarniku w czasie letnich upałów, ponieważ to ciasto przygotowano bez… pieczenia!
Do jego wykonania potrzebna będzie tylko lodówka, bowiem jego elementy wymagają schłodzenia. Dzięki takiej technologii przygotowania przepisu, ciasto doskonale nadaje się do podania w okresie letnich upałów, ponieważ świetnie schłodzi organizm. Nawet jeśli podane zostanie do kawy.
Polecamy i życzymy smacznego :)
Składniki

Przygotowanie
Krakersy (słone) połamać na małe kawałki i przełożyć do miski. Masło przełożyć do garnka, dodać mleko i razem podgrzać, aby składniki się połączyły. Następnie wlać do krakersów i razem wymieszać łyżką. Średniej wielkości tortownicę o średni...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 89 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
![]() |
To tak jak ja ;) Dziękuję i wzajemnie udanych wypieków :)
Taka zamiana mi się podoba :) Ale np. diabetycy wybiorą krakersy. Dla mnie przełamanie słodkiej masy słonym krakersami też jest fajne, jak np. w cieście, gdzie słodką masę karmelową przekładamy słonymi herbatkami. Pozdrawiam moją imienniczkę :)
No szkoda, że nie smakowało, ale o gustach się nie dyskutuje ;) Masę można spróbować i ewentualnie dodać cukru, każdy wie jak smakuje arbuz - dla mnie jest akurat słodki, a nawet za słodki... pozdrawiam :)