To bardzo ciekawy, ale też łatwy i dosyć szybki przepis na słodkie ciasto, i co warte podkreślenia, nie zawierające ani grama cukru! Słodycz ciasta pochodzi od jego składników...

Ciasto składa się z dwóch warstw. Spód stanowi jasna masa krakersowa, przygotowana z pokruszonych krakersów z dodatkiem masła i mleka. Na niej wyłożono masę wykonaną z miąższu arbuza z dodatkiem żelatyny. Wierzch ciasta posypano płatkami migdałowymi. Ciasto jest słodkie i aromatyczne, a ponadto ładnie się prezentuje.

No i jeszcze jedna informacja, być może najważniejsza: przepis polecamy do wykonania zwłaszcza tym cukiernikom, którzy nie lubią pieczenia w piekarniku w czasie letnich upałów, ponieważ to ciasto przygotowano bez… pieczenia!

Do jego wykonania potrzebna będzie tylko lodówka, bowiem jego elementy wymagają schłodzenia. Dzięki takiej technologii przygotowania przepisu, ciasto doskonale nadaje się do podania w okresie letnich upałów, ponieważ świetnie schłodzi organizm. Nawet jeśli podane zostanie do kawy.

Polecamy i życzymy smacznego :)

Składniki

Na 16 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 16
Krakersowy spód:
18 dag krakersów (1 opakowanie)
10 dag masła
...

Przygotowanie

Krakersy (słone) połamać na małe kawałki i przełożyć do miski. Masło przełożyć do garnka, dodać mleko i razem podgrzać, aby składniki się połączyły. Następnie wlać do krakersów i razem wymieszać łyżką. Średniej wielkości tortownicę o średni...

Zostało jeszcze 83% treści przepisu oraz 18 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 89  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (3)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2014-09-16
Dorota
Autor przepisu

To tak jak ja ;) Dziękuję i wzajemnie udanych wypieków :)

2014-08-08
Dorota
Autor przepisu

Taka zamiana mi się podoba :) Ale np. diabetycy wybiorą krakersy. Dla mnie przełamanie słodkiej masy słonym krakersami też jest fajne, jak np. w cieście, gdzie słodką masę karmelową przekładamy słonymi herbatkami. Pozdrawiam moją imienniczkę :)

2014-08-01
Dorota
Autor przepisu

No szkoda, że nie smakowało, ale o gustach się nie dyskutuje ;) Masę można spróbować i ewentualnie dodać cukru, każdy wie jak smakuje arbuz - dla mnie jest akurat słodki, a nawet za słodki... pozdrawiam :)