Trzy przepyszne masy: budyniowa, toffi i śmietankowa przekładane warstwami krakersów. Wierzch ciasta udekorowany zrumienionymi płatkami migdałów, startą gorzką czekoladą i suszoną żurawiną. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 24 godziny do lodówki... schłodzone smakuje wybornie, po prostu rozpływa się w ustach! I jak to mówią: "Przez żołądek do serca" :) Ten przepis to wspaniały pomysł na ciasto dla ukochanej osoby! :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 łyżki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
1 szklanka mąki ziemniaczanej
...

Przygotowanie

Do garnka wlać 1 1/2 szklanki mleka, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i miksować razem, gdy zrobi się pianka dosypywać mąkę ziemniaczaną cały czas miksując. Pozostałe mleko zagotować, i do gotującego się mleka wlewać cienką strużką zm...

Zostało jeszcze 91% treści przepisu oraz 20 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (8)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2016-02-16
Dorota
Autor przepisu

Proszę bardzo :)

2014-02-16
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję i pozdrawiam :)

2014-02-16
gunia

Ciasto palce lizać. Nie musi być bardzo słodkie wystarczy do ubitej śmietany nie dodawać cukru ,albo dodać w małych ilościach. Naprawdę nic nie trzeba zmieniać . krakersy są idealnym rozwiązaniem(nie są słodkie). Polecam i pozdrawiam :-)

Pozostało: 5