Jak wykonać ciasto z truskawkami bez pieczenia? Otóż można to zrobić w bardzo prosty i ciekawy sposób... Oto nasz pomysł:

Jego wykonanie raczej nie powinno nastręczyć większych kłopotów w przygotowaniu. Gotowanie i mieszanie to najczęściej wykonywane czynności podczas robienia tego ciasta.

Gotowe budynie i galaretki oraz biszkopty stanowią podstawowe składniki potrzebne do wykonania tego smakowitego ciasta na zimno. Ale najważniejszym składnikiem ciasta bez pieczenia są oczywiście słodkie i soczyste truskawki - pycha!

Te zdrowe owoce tworzą w otoczeniu galaretek owocowych ciekawą mozaikę, która znajduje się na warstwie budyniowej. Za taką kompozycją przepadają wszyscy, i duzi i mali ;) Bo któż z nas nie lubi truskawek w galaretce??

I dlatego z tych popularnych, a zarazem przepysznych składników powstało pyszne ciasto o ciekawym smaku i wyglądzie. Mmm... mniam :)

Polecamy i życzymy smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Masa budyniowa:
3 budynie śmietankowe z cukrem (tradycyjne na 0,5 litra)
2 galaretki truskawkowe
1 jajko
...

Przygotowanie

750 ml wody zagotować, w 250 ml wody rozmieszać 3 budynie śmietankowe i wlać do gotującej się wody. Chwilkę pogotować na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretki truskawkowe w proszku i dokładnie razem rozm...

Zostało jeszcze 82% treści przepisu oraz 13 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (5)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2012-06-18
Dorota
Autor przepisu

Masę budyniową należy wylewać powoli, na początku można pomagać sobie łyżką (rozkładać tę masę). Przed wyłożeniem biszkoptów, papier do pieczenia można posmarować tłuszczem (np. masłem), żeby te biszkopty się przykleiły. Przyznam się, że u mnie 1 biszkopt się lekko podniósł, co widziałam jak potem kroiłam ciasto, a pozostałe były ok - wszystkie leżały na spodzie. Ciasto jest pycha, można tutaj zmieniać galaretki i owoce, ciekawa jestem jak będzie smakował z moimi ulubionymi jagodami? ;) Pozdrawiam i smacznego życzę :)

2012-06-13
campari

:)

2012-06-13
Dorota
Autor przepisu

Dobra, przekonałyście mnie... będzie budyniowiec. Pozdrawiam :)

Pozostało: 2