Wykonanie przepisu na to naprawdę eleganckie i wytworne ciasto wymaga trochę pracy... Ale zapewniamy, że warto się natrudzić, bo efekt jest w pełni satysfakcjonujący!
To kolorowe ciasto, o przyjemnej zielonej barwie zachwyca nie tylko wyglądem, ale również smakiem i zapachem. Dlatego wypiek ma w nazwie „Ciasto na Sylwestra”. Jest ono idealne na szałową imprezę, jedyną w swoim rodzaju jakim jest właśnie raz w roku Sylwester! :)
Jak to u nas bywa... przed Sylwestrem zastanawiamy się co tu fajnego, innego i może nietypowego upiec na tę wyjątkową noc?? A my tu wychodzimy z taką sprawdzoną i słodką propozycją :)
Bywa też, że po świątecznym obżarstwie nie chce się już patrzeć na te ciężkie miodowe, makowe i serowe ciasta, a tu proszę coś budyniowego, coś śmietankowego, coś z cappuccino, brzmi zachęcająco, prawda??
Ale spokojnie to ciacho może być podane także na każdej uroczystości rodzinnej (urodziny, imieniny, rocznica ślubu, chrzciny, roczek, komunie, poprawiny wesel ;)) czy na spotkaniu towarzyskim. Ono swoim wyglądem uświetni każdą imprezę - to gwarantowane!
To warstwowe i aromatyczne ciasto pięknie prezentuje się także na Bożonarodzeniowym stole :)
Ten słodki wypiek cukierniczy przygotowany jest na bazie orzechowego ciasta nasączonego ponczem o smaku cytrynowym, na którym znajduje się masa budyniowa, barwy zielonej. Kolejną warstwę stanowi biała masa śmietankowa o smaku waniliowym. Następnie układamy nasączoną w cappuccino warstwę okrągłych biszkoptów, zalewamy tężejącą zieloną galaretką i delikatnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość wkładamy do lodówki, aby stężało - najlepiej na 24 godziny, aby też się dobrze kroiło.
Ta ilość różnorodnych warstw sprawia, że ciasto prezentuje się wręcz idealnie - niektórzy mówią, że po królewsku :) A dla dzieci to jest znowu ciasto Fiony lub Shreka ;)
Jedno jest pewne - ten wypiek to najwspanialsze ciasto na Sylwestrową Noc!!
Polecamy to ciacho i życzymy smacznego :)
Składniki

Przygotowanie
Orzechy włoskie zmielić w maszynce do orzechów lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Na ko...
Znajdź przepisy łatwo i szybko

Szukasz ciasta z truskawkami? Bez problemu wybierasz kategorię "Ciasta" i główny składnik potrawy "Truskawki" i... już. Na ekranie masz starannie wybrane ciasta z truskawkami.
Liczysz kalorie???

Sprawdź więc jakie wartości odżywcze ma każdy przepis. Masz także dostęp do kalkulatora, dzięki któremu obliczysz wartości odżywcze każdego przepisu.
ZERO reklam

W extra.smaczny.pl nie zobaczysz reklam. Dzięki temu strona działa szybko, a Ty widzisz tylko to, czego potrzebujesz.
Dodawaj własne przepisy

Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Oglądaj na czym chcesz

Nieważne czy korzystasz z komputera, tabletu czy smartfona. Strona dostosuje się do Twoich potrzeb oraz będzie czytelna i szybka na każdym urządzeniu.
Wsparcie przez czat i email

Masz pytanie dotyczące obsługi serwisu lub związane z przepisem, który właśnie czytasz? A może masz pytanie "ogólnokulinarne"? Skorzystaj z naszej pomocy.
dostęp
Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po rejestracji testowego konta.
Wystarczy że klikniesz tutaj, wypełnisz formularz rejestracji darmowego konta testowego.
zadowolenia
Po upływie testowego okresu zdecydujesz czy warto zakupić abonament w extra.smaczny.pl
Nawet wtedy jeżeli z jakichkolwiek powodów nie będziesz zadowolony z naszego serwisu zgłoś to w ciągu 14 dni od daty zakupu, a otrzymasz zwrot całej kwoty abonamentu bez żadnych pytań.
To bardzo się cieszę :)
Śmietana 18% raczej się nie ubije, lepiej poszukać 30 %, pozdrawiam :)
Też ciekawe połączenie, dziękuję i pozdrawiam :)