Wykonanie przepisu na to naprawdę eleganckie i wytworne ciasto wymaga trochę pracy... Ale zapewniamy, że warto się natrudzić, bo efekt jest w pełni satysfakcjonujący!
To kolorowe ciasto, o przyjemnej zielonej barwie zachwyca nie tylko wyglądem, ale również smakiem i zapachem. Dlatego wypiek ma w nazwie „Ciasto na Sylwestra”. Jest ono idealne na szałową imprezę, jedyną w swoim rodzaju jakim jest właśnie raz w roku Sylwester! :)
Jak to u nas bywa... przed Sylwestrem zastanawiamy się co tu fajnego, innego i może nietypowego upiec na tę wyjątkową noc?? A my tu wychodzimy z taką sprawdzoną i słodką propozycją :)
Bywa też, że po świątecznym obżarstwie nie chce się już patrzeć na te ciężkie miodowe, makowe i serowe ciasta, a tu proszę coś budyniowego, coś śmietankowego, coś z cappuccino, brzmi zachęcająco, prawda??
Ale spokojnie to ciacho może być podane także na każdej uroczystości rodzinnej (urodziny, imieniny, rocznica ślubu, chrzciny, roczek, komunie, poprawiny wesel ;)) czy na spotkaniu towarzyskim. Ono swoim wyglądem uświetni każdą imprezę - to gwarantowane!
To warstwowe i aromatyczne ciasto pięknie prezentuje się także na Bożonarodzeniowym stole :)
Ten słodki wypiek cukierniczy przygotowany jest na bazie orzechowego ciasta nasączonego ponczem o smaku cytrynowym, na którym znajduje się masa budyniowa, barwy zielonej. Kolejną warstwę stanowi biała masa śmietankowa o smaku waniliowym. Następnie układamy nasączoną w cappuccino warstwę okrągłych biszkoptów, zalewamy tężejącą zieloną galaretką i delikatnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość wkładamy do lodówki, aby stężało - najlepiej na 24 godziny, aby też się dobrze kroiło.
Ta ilość różnorodnych warstw sprawia, że ciasto prezentuje się wręcz idealnie - niektórzy mówią, że po królewsku :) A dla dzieci to jest znowu ciasto Fiony lub Shreka ;)
Jedno jest pewne - ten wypiek to najwspanialsze ciasto na Sylwestrową Noc!!
Polecamy to ciacho i życzymy smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Orzechy włoskie zmielić w maszynce do orzechów lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Na ko...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
To bardzo się cieszę :)
Śmietana 18% raczej się nie ubije, lepiej poszukać 30 %, pozdrawiam :)
Też ciekawe połączenie, dziękuję i pozdrawiam :)