Wykonanie przepisu na to naprawdę eleganckie i wytworne ciasto wymaga trochę pracy... Ale zapewniamy, że warto się natrudzić, bo efekt jest w pełni satysfakcjonujący!

To kolorowe ciasto, o przyjemnej zielonej barwie zachwyca nie tylko wyglądem, ale również smakiem i zapachem. Dlatego wypiek ma w nazwie „Ciasto na Sylwestra”. Jest ono idealne na szałową imprezę, jedyną w swoim rodzaju jakim jest właśnie raz w roku Sylwester! :)

Jak to u nas bywa... przed Sylwestrem zastanawiamy się co tu fajnego, innego i może nietypowego upiec na tę wyjątkową noc?? A my tu wychodzimy z taką sprawdzoną i słodką propozycją :)

Bywa też, że po świątecznym obżarstwie nie chce się już patrzeć na te ciężkie miodowe, makowe i serowe ciasta, a tu proszę coś budyniowego, coś śmietankowego, coś z cappuccino, brzmi zachęcająco, prawda??

Ale spokojnie to ciacho może być podane także na każdej uroczystości rodzinnej (urodziny, imieniny, rocznica ślubu, chrzciny, roczek, komunie, poprawiny wesel ;)) czy na spotkaniu towarzyskim. Ono swoim wyglądem uświetni każdą imprezę - to gwarantowane!

To warstwowe i aromatyczne ciasto pięknie prezentuje się także na Bożonarodzeniowym stole :)

Ten słodki wypiek cukierniczy przygotowany jest na bazie orzechowego ciasta nasączonego ponczem o smaku cytrynowym, na którym znajduje się masa budyniowa, barwy zielonej. Kolejną warstwę stanowi biała masa śmietankowa o smaku waniliowym. Następnie układamy nasączoną w cappuccino warstwę okrągłych biszkoptów, zalewamy tężejącą zieloną galaretką i delikatnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość wkładamy do lodówki, aby stężało - najlepiej na 24 godziny, aby też się dobrze kroiło.

Ta ilość różnorodnych warstw sprawia, że ciasto prezentuje się wręcz idealnie - niektórzy mówią, że po królewsku :) A dla dzieci to jest znowu ciasto Fiony lub Shreka ;)

Jedno jest pewne - ten wypiek to najwspanialsze ciasto na Sylwestrową Noc!!

Polecamy to ciacho i życzymy smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Orzechowy biszkopt:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
10 dag orzechów włoskich
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz do orzechowego biszkoptu:
...

Przygotowanie

Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Orzechy włoskie zmielić w maszynce do orzechów lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Na ko...

Zostało jeszcze 91% treści przepisu
a także informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7802 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się