Co można zrobić jeszcze z cukinii i ziemniaków?? Aaa.... może właśnie taką pyszną i sycącą babeczkę :)
Tutaj zwykłą ziemniaczaną babkę wzbogaciłam o dodatek zdrowej cukinii i dodającego energii mięsa.
Wbrew pozorom jest ona łatwa do przygotowania i tania. Aby ułatwić sobie przygotowanie babki, można tutaj skorzystać z pomocy mechanicznych "siekaczy" wtedy przygotowanie pójdzie nam szybciej, a potem tylko zostanie mieszanie, przekładanie i zapiekanie... :)
Gorącą babkę najlepiej jest zostawić na kilkanaście minut, żeby trochę ostygła, bo... taką gorącą źle się je - a nawet nie da ;) ale też ostudzona pozwala się lepiej kroić.
Ta babka jest pyszna serwowana w dniu jej przygotowania, ale dobrze też smakuje odgrzewana na patelni - mniam :)
Babka ziemniaczano-cukiniowa świetnie smakuje z dodatkiem ulubionej surówki - to jest super propozycja obiadowa na weekend :)
A jeśli kończą się Wam pomysły na smaczny obiad, to ten przepis też jest dla Was :)
Zachęcam do przygotowania i smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina |
Gotowanie/pieczenie: | 45 minut |
Oczekiwanie: | 20 minut |
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć (jak na placki ziemniaczane). Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej k...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 287 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |