Jeśli macie jeszcze w swoich zapasach cukinię, to warto z niej przygotować taką prostą, ale bardzo pyszną zapiekankę - mniam :)
Jest ona łatwa do wykonania, tania i wychodzi jej bardzo dużo! A to bardzo dobrze się składa, bo każdy z domowników chce dokładki tej zapiekanki ;)
Zatem przystępujemy do jej wykonania... aby cukinia nabrała smaczku obsypujemy ją pieprzem cayenne i przyprawą do gyrosa. Potem w dużym żaroodpornym naczyniu układamy warstwami ziemniaki, cukinię, zrumienioną kiełbaskę z cebulką i czosnkiem, i jeszcze raz taki sam układ składników serwujemy, a na sam koniec całość zalewamy sosem na bazie słodkiej śmietanki.
Mmm... pięknie pachnie, jak się zapieka :)
Składniki tutaj bardzo ładnie się komponują smakowo i bardzo do siebie pasują, a słodka śmietanka nadała jej takiego aksamitnego smaku.
Smacznego.
Składniki
Przygotowanie
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski, dodać szczyptę pieprzu cayenne, przyprawy do gyrosa i razem wymiesza...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Hmm, to bardzo ciekawe dlaczego te warzywa były takie twarde, bo przecież cukinia jest miękka. Ją się jada nawet na surowo.
Zapiekanka łatwa w przygotowaniu, jednak po 45 minutach ziemniaki i cukinia są nadal twarde i to po zwiększeniu temperatury do 200 stopni