Coś łatwego, szybkiego i chyba najsmaczniejszego co można zrobić z cukinii! :)

To trochę inny przepis na babkę, bo nie na słodko, lecz wytrawnie - nie do kawusi lecz na obiad ;)

Taka babeczka jest smaczna i na ciepło, i na zimno - mniam :) A jak pachnie?! Koło niej nie da się przejść obojętnie... ona po prostu kusi swoim wyglądem i aromatem, który koło niej się unosi...

Wychodzi jej dużo, wystarczy na 1 lub 2 obiady. Do tego jest tania, błyskawiczna i przepyszna - czego chcieć więcej? :)

Jest idealna na obiad każdego dnia. Ale świetnie też pasuje na obiad w weekend, na niedzielę oraz na różnego rodzaju przyjęcia :) Ta babeczka robi koło siebie dużo zamieszania, dlatego też szybko znika i każdy pyta o przepis!

Smakuje nawet tym, którzy za cukinią nie przepadają - w tej babce nie czuć jej prawie w cale - a to ciekawe, bo jest jej tam najwięcej ;)

Z cukinii można też przygotować przepyszne placuszki, ale jeśli ktoś nie ma czasu na stanie przy patelni, to taki przepis na babkę z cukinii jest właśnie dla niego!

Smak tej cukiniowej babki wzbogaca wiele aromatycznych i smakowych dodatków: zrumieniony boczek z kiełbaską, cebulką i czosnkiem, smakowity i chyba uwielbiany przez wszystkich żółty ser oraz składniki zagęszczające naszą potrawę i przyprawiające...

Jest ona kaloryczna - tego nie da się ukryć, ale też sycąca i pożywna - także coś za coś ;)

Warto się na nią skusić mówię Wam - chociaż raz w roku - np. w sezonie na cukinię - tak dla odmienienia sobie obiadowego menu, ale z doświadczenia wiem, że będziecie do tego przepisu wracać częściej ;)

Smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
1 kg cukinii (waga po obraniu)
30 dag żółtego sera
30 dag wędzonego boczku
20 dag kiełbasy
25 dag cebuli
...

Przygotowanie

Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach (najlepiej mechanicznie). Żółty ser również zetrzeć, ale na tarce o dużych oczkach.

Wędzony boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i l...

Zostało jeszcze 87% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!