Co by tu jeszcze fajnego z robić z cukinii? Placki były, leczo było, zapiekanka była, zupa była... a może pasztet z cukinii? :)

A ostatnio pasztety z warzyw zrobiły się bardzo popularne, to dlaczego by go nie zrobić właśnie z cukinii? ;)

Przedstawiam Wam kolejny sprawdzony przepis na coś fajnego z cukinii - pasztet, bo o nim tutaj mowa jest wbrew pozorom bardzo prosty, tani i szybki do przygotowania (pomijając czas tarcia cukinii, ale można ją zetrzeć błyskawicznie za pomocą elektronicznej tarki).

Pięknie pachnie jak się piecze, każdy tylko zagląda do kuchni ;) co to będzie tym razem ;) Wspaniale się prezentuje na stole, no i w końcu super smakuje!

Na zimno fajnie się kroi - można go podawać jako zimna płyta lub na kanapki, a ciepły można rozsmarować. Można też z jego udziałem zrobić takie mini zapiekanki, na kromce chleba posmarowanej masłem ułożyć plaster pasztetu z cukinii, potem plaster żółtego sera i zapiec, a na koniec można polać ketchupem - a takie zapiekanki uwielbiają nasi najmłodsi :)

Ten pasztet z cukinii jest po prostu wyśmienity, wilgotny i aromatyczny. Jest lekki, a jednocześnie sycący.

A taki domowy pasztet jest smaczną i co ważne zdrową alternatywą pasztetów ze sklepu, napchanych konserwantami...

Miłośnicy cukinii mogą już zacierać ręce :) Smacznego!

Składniki

Na 12 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 12
1 kg cukinii (waga po obraniu)
sól
20 dag żółtego sera
20 dag cebuli
3 ząbki czosnku
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 35 minut (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:1 godzina i 5 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można mechanicznie). Przełożyć do miski, posolić, wymieszać i odstawić na około 30 minut, a następnie odcisnąć z soku.

Żółty ser zetrzeć na tarce o duży...

Zostało jeszcze 83% treści przepisu oraz 24 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 146  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (9)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2016-08-16
Dorota
Autor przepisu

No fajnie się ten żółty ser komponuje z tą cukinią, ale ewentualnie można go pominąć, a w jego miejsce dodać np. bułkę tartą lub zwiększyć ilość mąki (ale tak niewiele). Powodzenia :)

2016-08-16
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję za cenną poradę, zrobię tak następnym razem :)

2016-08-12
Alicja

Przepis podobny jak na placki .Ja nie wyciskam cukini po starciu,ponieważ to co najwartościowsze to wyrzucasz.Dodaję więcej mąki i daję wędzony chudy boczek-pychota.

Pozostało: 6