Co by tu jeszcze fajnego z robić z cukinii? Placki były, leczo było, zapiekanka była, zupa była... a może pasztet z cukinii? :)
A ostatnio pasztety z warzyw zrobiły się bardzo popularne, to dlaczego by go nie zrobić właśnie z cukinii? ;)
Przedstawiam Wam kolejny sprawdzony przepis na coś fajnego z cukinii - pasztet, bo o nim tutaj mowa jest wbrew pozorom bardzo prosty, tani i szybki do przygotowania (pomijając czas tarcia cukinii, ale można ją zetrzeć błyskawicznie za pomocą elektronicznej tarki).
Pięknie pachnie jak się piecze, każdy tylko zagląda do kuchni ;) co to będzie tym razem ;) Wspaniale się prezentuje na stole, no i w końcu super smakuje!
Na zimno fajnie się kroi - można go podawać jako zimna płyta lub na kanapki, a ciepły można rozsmarować. Można też z jego udziałem zrobić takie mini zapiekanki, na kromce chleba posmarowanej masłem ułożyć plaster pasztetu z cukinii, potem plaster żółtego sera i zapiec, a na koniec można polać ketchupem - a takie zapiekanki uwielbiają nasi najmłodsi :)
Ten pasztet z cukinii jest po prostu wyśmienity, wilgotny i aromatyczny. Jest lekki, a jednocześnie sycący.
A taki domowy pasztet jest smaczną i co ważne zdrową alternatywą pasztetów ze sklepu, napchanych konserwantami...
Miłośnicy cukinii mogą już zacierać ręce :) Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina i 5 minut |
Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można mechanicznie). Przełożyć do miski, posolić, wymieszać i odstawić na około 30 minut, a następnie odcisnąć z soku.
Żółty ser zetrzeć na tarce o duży...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 146 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
No fajnie się ten żółty ser komponuje z tą cukinią, ale ewentualnie można go pominąć, a w jego miejsce dodać np. bułkę tartą lub zwiększyć ilość mąki (ale tak niewiele). Powodzenia :)
Dziękuję za cenną poradę, zrobię tak następnym razem :)
Przepis podobny jak na placki .Ja nie wyciskam cukini po starciu,ponieważ to co najwartościowsze to wyrzucasz.Dodaję więcej mąki i daję wędzony chudy boczek-pychota.