Kolejna propozycja z ogórkami w roli głównej ;)
Tym razem są to ogórki krojone na długie plasterki i zalane aromatyczną zaprawą z kurkumy, curry, słodkiej i ostrej papryki w proszku - całość pięknie się prezentuje, a jak się przygryzie - to extra smakuje!
Ogórki te nie wymagają pasteryzacji. Robi się je szybko, tylko trochę trzeba poświecić czasu na krojenie...
Ale warto, bo w zimę takie ogóreczki świetnie prezentują się na kanapkach, a w połączeniu z szyneczką, czy serkiem smakują wręcz wyśmienicie. Przypominają nam także o gorącym słoneczku i pięknej wakacyjnej pogodzie :)
Z 3 1/2 kg ogórków wyjdzie nam 7 kusząco wyglądających słoiczków z aromatyczną i chrupiącą zawartością ;)
Zachęcam do przygotowania kilku słoiczków... i życzę smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Ogórki umyć, odciąć końcówki, a same ogórki pokroić w ósemki. Do wyparzonych i suchych słoików włożyć po gałązce opłukanego i osuszonego selera, gorczycę, ziarenka czarnego pieprzu oraz ziarenka ziela angielskiego, a następnie pr...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Jeśli zalejemy je gorącą zalewą, od razu dobrze zakręcimy i odwrócimy do góry nogami, tak żeby zakrętka była "zalana" zalewą, i zostawimy tak do ostudzenia to nic nam się nie zepsuje. To jest taki sposób zaprawy bez pasteryzacji, już wiele razy tak robiłam i nic się nie zepsuło :) Powodzenia :)
a czy bez gotowania nie popsują się te sloiki?