Składniki
Około kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
ok. 1,50 kg grzybów leśnych (np. podgrzybków)
Zalewa octowa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
3 łyżki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
... Przygotowanie
Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać, zagotować i ostudzić.
Do drugiego garnka wlać wodę, ocet, a następnie dodać cukier, ...
Zostało jeszcze 84% treści przepisu oraz 21 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli.
Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.
ta ..,,wersja" grzybków jest dla młodych, dla starszych proponuję 3,5-4 szkl.wody na 1 szkl. octu.Grzybki odgotowuję,odcedzam,wrzucam do gotującej się zalewy jak zaczną ponownie wrzeć,zmniejszam płomień,nakładam do słoików i...NIE PASTERYZUJĘ ! (mogą stać latami)..Tak samo robię ze wszystkiego rodzaju sałatkami,gotuję w zalewie,jak są odpowiednio miękkie-DO SŁOIKÓW!-zakręcam i..MA BYĆ!!