Papryka z pełnym brzuszkiem ;) To smaczne, pożywne i sycące papryki bogate w kaszę jaglaną, mieloną łopatkę wieprzową, cebulę, czosnek i przyprawy.
Jeśli znudziły Wam się już mielone kotlety, to właśnie mielone mięso możecie wrzucić do farszu i przygotować takie smakowite paprykowe kąski :)
Taka papryka jest prosta i łatwa do przygotowania, a także szybko się zapieka, więc na dobry obiad wcale długo nie trzeba będzie czekać!
Jest to dosyć ciekawa propozycja na smaczne wykorzystanie kaszy jaglanej, która ostatnio zostaje w cieniu, mało kto z niej coś robi..., a szkoda, bo jest ona bardzo zdrowa!
Kasza jaglana jako jedna z nielicznych kasz ma działanie zasadotwórcze, i dzięki temu odgrywają dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie (dlatego skutecznie walczy ze zgagą).
Dodatkowo przypisuje się jej właściwości antywirusowe, i jest dobrym domowym lekarstwem na katar, gdyż zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Ma działanie rozgrzewające i z tego powodu zalecana jest osobom, którym w zimie jest ciągle zimno. Ma korzystny wpływ na włosy, skórę i paznokcie (a to ze względu na krzemionkę, którą zawiera). Wspomaga pamięć i koncentrację (gdyż ma dużą zawartość witaminy E i lecytyny), czyli śmiało można się nią objadać przed egzaminami ;)
Do tego jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Jest zalecana osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość.
Zachęcam zatem do jej przygotowania w postaci faszerowanych papryk... mmm jak pięknie pachnie w domu, jak one się zapiekają?! Sprawdźcie to koniecznie!
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Z żółtej papryki odciąć górę (ale nie wyrzucać), środek oczyścić z pestek, całość opłukać i osuszyć.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni zeszklić cebulę, przełożyć mieloną łopatkę wieprzową, dodać szczyptę ostrej i...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |