Prosta, dosyć szybka i tania zapiekanka ziemniaczana jest idealna na jesienny obiad... kiedy wokół nas jest pełno młodych ziemniaków, bo trwają właśnie wykopki :)
A muszę się przyznać, że je bardzo lubię :) Jak już przychodzi jesień, to czekam właśnie na ten ciepły i słoneczny dzionek, w którym spotyka się cała rodzinka, i mali i duzi, chętni poświęcić parę godzin na taką przyjemną i relaksującą pracę w polu... :) Atrakcji mamy wtedy mnóstwo!
A zgodnie z tradycją, po wykopkach są... pieczonki :) które pieczemy oczywiście na ognisku, na świeżym powietrzu, a dzieciaki wrzucają też kilka sztuk ziemniaków do ognia - oczywiście pod okiem rodziców. Zabawa extra, a ziemniaki z popiołu smakują super - smak wprost nie do opisania ;) I na koniec po tak wyczerpującym dniu wszystko znika w błyskawicznym czasie, nawet dzieciaków nie trzeba namawiać do jedzenia ;)
Przedstawione poniżej składniki również można wrzucić do garnka i piec na ogniu - wyjdą przepyszne! Ale w warunkach domowych można je zrobić tak, jak ja w piekarniku.
U mnie ziemniaki w towarzystwie dyni i marchewki, czyli beta - karoten górą! Jest zdrowo i pyszne :)
Polecam i życzę smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i razem z wędzonym boczkiem także pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skórki, opłuk...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |