Przepyszna, sycąca i zdrowa propozycja na obiad - na duży obiad trzeba dodać, bo z podanych w przepisie składników wychodzi duże żaroodporne naczynie - pięknie pachnącej zapiekanki :)
Trochę krojenia przy niej jest, ale można składniki też pokroić mechanicznie (w plasterki lub na tarce o dużych oczkach), żeby było szybciej.
Ja zapiekałam ją w żaroodpornym naczyniu, ale podane składniki można też przełożyć do dużego rondla i zapiekać na piecu, albo najlepiej na ognisku - wtedy są najlepsze! Fajnie jest też posiedzieć przy takim ognisku, i to w miłym gronie :)
W nieco chłodne letnie weekendy na takie ognisko z pieczonkami śmiało można się skusić, a nawet już w dłuuugi majowy weekend, który już niebawem ;)
Smacznego!
Składniki

Przygotowanie
Ziemniaki, dynię, marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w piórka. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Słoninę...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 288 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
![]() |