To mocno budyniowe ciasto, które jest łatwe i szybkie do przygotowania. To coś w sam raz dla miłośników budyniu!
Na kruche podpieczone pełnoziarniste ciasto wykładamy gorącą masę budyniową, gdy lekko przestygnie wykładamy delikatną czekoladową bezę, a na wierzch ścieramy pozostałe pełnoziarniste ciasto i... całość do piekarnika.
Gdy ostygnie posypujemy je cukrem pudrem. Można też polać je polewą czekoladową lub lukrem - wybór należy do nas :)
Na zewnątrz kruchy, a w środku miękki i wilgotny - całość smakuje super - po prostu rozpływa się w ustach!
Kto dba o linię to może zmodyfikować to ciasto w następujący sposób: w kruchym cieście i w czekoladowej bezie cukier zmniejszyć o połowę (można tutaj użyć tylko trzcinowego cukru lub brzozowego - diabetycy), a do masy budyniowej w ogóle nie dodawać cukru (kupujemy budynie bez cukru). No i na koniec nie posypujemy ciasta żadną "słodką posypką". Po takim słodkim "odkrojeniu cukru" ciasto świetnie nadaje się do kawusi dla diabetyków.
To super ciasto, które nadaje się na każdą okazję.
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę pszenną i mąkę pszenną pełnoziarnistą. Dodać masło, żółtka, sok z cytryny, olej kokosowy, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Całość razem posiekać nożem, a następnie zagnieść. ¾ ciasta rozłożyć w prostokątnej form...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |