Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
...

Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka i śmietanę. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. ¼ część ciasta schłodzić, a do pozostałego dodać kakao do ciast...

Zostało jeszcze 90% treści przepisu
a także 26 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7826 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2016-06-21
Dorota
Autor przepisu

Ubite białka po dodaniu oleju minimalnie siadają, ale później już ich się nie ubija, tylko krótko miksuje, żeby tylko te składniki razem wymieszać. Ja ostatnio często robię takie "pianki budyniowe": do ubitych z cukrem białek dodaje się budyń w proszku i olej właśnie, taka pianka po upieczeniu jest zawsze sztywna i wysoka. Cieszę się bardzo, że ciasto Wam smakowało, pozdrawiam :)

2016-06-20
Kasia

Ciasto bardzo dobre! Mam pytanie odnośnie bezy, ponieważ gdy dodałam olej ze sztywnej masy zrobiła mi się wodnista i nie dało jej się ubić jeszcze raz na sztywną. Ta masa ma być taka lejąca? Nigdy nie dodawałam wcześniej oleju do bezy i zawsze masa była sztywna. Z góry dziękuję za odpowiedź