Zupa gulaszowa to potrawa na każdą okazję. Jest smaczna, bogata w wiele zdrowych i cennych dla naszego organizmu składników, pożywna i rozgrzewająca. Dodatkowo w mroźne zimowe dni warto ją wzbogacić o rozgrzewający imbir, a także zwiększyć ilość pieprzu cayenne - będzie super mówię Wam - to danie idealne na Sylwestrową Noc - gdy nad ranem zimno ;)
Trochę pracy i krojenia przy niej jest, ale warto się skusić, bo wychodzi jej dużo - mamy więc obiad na kilka dni ;) lub gorące danie na dużą imprezę np. Andrzejkową lub Sylwestrową.
Zupa wychodzi gęsta, pikantna i sycąca - także można się nią rozgrzać i najeść :) Jest idealna na jesienne i zimowe chłody.
Można ją ugotować np. w weekend i serwować potem przez cały tydzień (to opcja dla zapracowanych), ale śmiało może to być także gorące danie na cały weekend. Także do jej wykonania należy sobie przygotować duży garnek, bo do średniego to ciężko będzie się zmieścić ;)
Taka zupa to też świetny pomysł na danie jednogarnkowe (Eintopf) - danie pełne smaków i aromatów! A mycia mało...
Zachęcamy do gotowania z nami i życzymy smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 50 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 50 minut |
Oczekiwanie: | 10 minut |
Łopatkę wieprzową opłukać i pokroić w kostkę. Obsypać szczyptą słodkiej papryki, pieprzu cayenne i wymieszać. W rondlu rozgrzać smalec i podsmażyć kawałki mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i razem smażyć. Następnie zalać...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 348 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |