Karczek i dynia - hmm... czy można coś fajnego z tych produktów wyczarować w kuchni?? Okazuje się, że tak! :)
Przepyszny gulasz z soczystymi kawałkami karczku zanurzonymi w aromatycznym dyniowym sosie - mmm... brzmi super prawda? :) I tak też to smakuje!
Ten gulasz można zaliczyć do dań zdrowych i dietetycznych, gdyż zawiera on zdrowe, pełne witamin i potrzebnych nam minerałów warzywa: dynię, cebulę i czosnek, a także nie ma tutaj ani grama mąki pszennej, o której ostatnio za dobrze się nie mówi...
Do tego jest łatwy i dosyć szybki do przygotowania. No i chyba tani ;)
Można go podawać na różne sposoby, z różnymi produktami i dodatkami: z ziemniakami, ryżem, kaszą, małosolnymi ogórkami, surówką z kiszonej kapusty, z pekinki, z marchewki lub z selera na słodko... jak to mówią do koloru i do wyboru ;)
Dynia dodaje tutaj fajnego smaku, a odpowiednie dodane do niej przyprawy nadają gulaszowi wspaniałego aromatu. Sam sos staje się aksamitnie gładki... po prostu uczta dla podniebienia!
Taki gulasz jest idealny na obiad w każdym sezonie.... tzn. jak tylko mamy pod ręką dynię ;)
A jesienią, jak dyni pełno jest obok nas - to na taki gulasz obowiązkowo trzeba się skusić! A zimą, żeby nas tak porządnie rozgrzał proponuję dodać dużą szczyptę pieprzu, ostrej papryki w proszku i imbiru, a można pokusić się nawet o szczyptę cynamonu ;)
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina |
Karczek wieprzowy opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć mięso do miski, dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, soli, kolorowego pieprzu i razem wymieszać. W rondlu rozgrzać olej, przełożyć mięso i zrumienić. Na ko...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 363 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |