Co można zrobić jeszcze ze schabu oprócz popularnych kotletów schabowych i rolad?? Już podpowiadam :) Łatwy, szybki i tani gulasz z papryką - czerwoną i zieloną.

I jak się sami przekonacie, że wykorzystanie schabu do gulaszu - to bardzo trafne rozwiązanie, bo suchy schab w sosie stanie się miękki i soczysty. A towarzystwo kolorowych warzyw - papryk i cebuli w kurkumie - doda mu nie tylko uroku, ale i wspaniałego smaku - mniam :)

Z podanych składników wychodzi dosyć dużo gulaszu, także spokojnie możemy mieć obiad na dwa dni - w jeden dzień podajemy gulasz z ziemniaczkami i mizerią, a w drugi z kaszą i surówką z kiszonej kapustki - mmm... mniam - jak zdrowo i kolorowo! Rodzinka zadowolona i my też, bo na drugi dzień mamy trochę luzu z gotowaniem ;)

Taki gulasz świetnie sprawdza się w każdym sezonie, i letnim, i zimowym. Ograniczeń tutaj żadnych nie ma ;) Latem korzystamy ze świeżych warzyw, a zimą dodajemy więcej cebuli i możemy nasz gulasz wzbogacić o naturalny antybiotyk, jakim jest aromatyczny czosnek!

Taki gulasz ze schabu to danie dla ludzi ze smakiem :) I jest on doskonałym pomysłem na obiad, bo zajadają się nim wszyscy, i dorośli, i dzieci.

A co Wy powiecie na taki gulasz??

Zachęcam do gotowania i testowania ;) Czekam na Wasze komentarze :)

Pozdrawiam i życzę smacznego :)

Składniki

Na 5 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 5
50 dag schabu
2 łyżki oleju
15 dag cebuli
kurkuma
35 dag czerwonej papryki
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 55 minut (w tym 35 minut pracy).
Praca:35 minut
Gotowanie/pieczenie:1 godzina i 20 minut
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Schab opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Do rondla wlać olej i rozgrzać. Przełożyć mięso i lekko zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać szczyptę kurkumy, razem wymieszać i przełożyć do schabu. Całość razem wymi...

Zostało jeszcze 83% treści przepisu oraz 20 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 391  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (5)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2019-03-04
Rita

Robiłam go w zeszły weekend na obiad, ale ja jako miłośnik pieczarek dodałam je jeszcze do tego gulaszu i troszeczkę też czosnku - pycha wyszedł :)

2016-09-21
Dorota
Autor przepisu

:) To cieszę się bardzo i pozdrawiam :)

2016-09-20
Ladydiil

Dziś wypróbowałam i przyznam że pyszne !!!!

Pozostało: 2