Co można zrobić jeszcze ze schabu oprócz popularnych kotletów schabowych i rolad?? Już podpowiadam :) Łatwy, szybki i tani gulasz z papryką - czerwoną i zieloną.
I jak się sami przekonacie, że wykorzystanie schabu do gulaszu - to bardzo trafne rozwiązanie, bo suchy schab w sosie stanie się miękki i soczysty. A towarzystwo kolorowych warzyw - papryk i cebuli w kurkumie - doda mu nie tylko uroku, ale i wspaniałego smaku - mniam :)
Z podanych składników wychodzi dosyć dużo gulaszu, także spokojnie możemy mieć obiad na dwa dni - w jeden dzień podajemy gulasz z ziemniaczkami i mizerią, a w drugi z kaszą i surówką z kiszonej kapustki - mmm... mniam - jak zdrowo i kolorowo! Rodzinka zadowolona i my też, bo na drugi dzień mamy trochę luzu z gotowaniem ;)
Taki gulasz świetnie sprawdza się w każdym sezonie, i letnim, i zimowym. Ograniczeń tutaj żadnych nie ma ;) Latem korzystamy ze świeżych warzyw, a zimą dodajemy więcej cebuli i możemy nasz gulasz wzbogacić o naturalny antybiotyk, jakim jest aromatyczny czosnek!
Taki gulasz ze schabu to danie dla ludzi ze smakiem :) I jest on doskonałym pomysłem na obiad, bo zajadają się nim wszyscy, i dorośli, i dzieci.
A co Wy powiecie na taki gulasz??
Zachęcam do gotowania i testowania ;) Czekam na Wasze komentarze :)
Pozdrawiam i życzę smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 35 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina i 20 minut |
Schab opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Do rondla wlać olej i rozgrzać. Przełożyć mięso i lekko zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać szczyptę kurkumy, razem wymieszać i przełożyć do schabu. Całość razem wymi...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 391 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Robiłam go w zeszły weekend na obiad, ale ja jako miłośnik pieczarek dodałam je jeszcze do tego gulaszu i troszeczkę też czosnku - pycha wyszedł :)
:) To cieszę się bardzo i pozdrawiam :)
Dziś wypróbowałam i przyznam że pyszne !!!!