Inspiracją do wykonania tego dania był dla mnie przepis Doruni z naszego forum. Pierogi wszyły bardzo smaczne. Z tego przepisu wychodzi ich dużo około 110 sztuk, więc jest co dobrego zjeść. Trochę pracy przy nich jest, ale potem mamy obiad na dwa, trzy dni :) (i gotowanie z głowy ;)).
Pierogi te mają ciekawe połączenie składników i stąd ciekawy smak, a co ważne smakowały nawet dzieciom! (a im trudno przecież dogodzić z obiadem ;)) Te pierożki są idealne na każdy obiad (a zwłaszcza świetne na piątkowy obiad, gdy nam się już pomysły wyczerpią). Są także wspaniałym daniem na Wigilię - możemy nimi powiększyć naszą listę wigilijnych potraw - smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 2 godziny |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina |
Na stolnicę przesiać mąkę pszenną i zrobić dołek. Wbić jajka i dodać olej. Mieszając ciasto drewnianą łyżką dolewać wrzącą wodę. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do miski i przykryć pokrywką, aby nie wysychało.
Kaszę pę...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 298 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Też ciekawy skład farszu - godny wypróbowania, dziękuję :)
pierogów z pęczkiem muszę spróbować, ale robiłam pierogi a kaszą gryczaną , twarogiem i ogórkiem kiszonym, pyszne.