Karkówkę lub łopatkę, bo takiego czerwonego mięsa użyjemy do przygotowania smacznego kąska z rusztu, trzeba tylko je odpowiednio przygotować ;)
Wybrany kawałek, najlepiej chudego mięsa, z niewielkimi przerostami świetnie nadaje się do upieczenia na grillu.
Mięso przeznaczone do grillowania powinno być kruche. Jednym ze sposobów skruszenia mięsa jest jego marynowanie, w specjalnie przygotowanej marynacie.
Marynata dodatkowo przekazuje mięsu swój smak i zapach. Dlatego dodając składniki do marynaty, przyprawy i zioła, warto wziąć pod uwagę własne upodobania kulinarne.
W przypadku naszego przepisu użyto oliwy, czosnku, rozmarynu, majeranku, papryki słodkiej oraz dodano cząber, liść laurowy, ziarenka jałowca, a także sól i pieprz cytrynowy. Jak widać liczba zastosowanych przypraw jest dosyć duża. Jednak powstała zalewa przekaże mięsu bardzo aromatyczny smak i zapach, który w czasie grillowania zostanie jeszcze bardziej wzmocniony zapachami pochodzącymi z dymu.
Polecamy ten przepis na mięso z grilla. Mięso tak przygotowane jest przepyszne!
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Karczek opłukać, osuszyć, pokroić w plastry (można je delikatnie rozbić) i przełożyć do dużej miski.
Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do miski z mięsem wlać olej i sok z cytryny. Dodać czosnek, rozmaryn, majeranek, cząber, s...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |