Przedstawiamy Wam orzechowy pomysł na letnie przetwory z... procentami ;) A kto ich spróbuje, ten nie pożałuje :)
Popularna orzechówka to nalewka wykonana na bazie zielonych orzechów włoskich macerowanych, czyli moczonych w alkoholu. Jest to napój alkoholowy, o właściwościach leczniczych. Stosowany jest w przypadku wystąpienia dolegliwości żołądkowych lub trawiennych. Warto także wypić niewielki kieliszek orzechowej nalewki po obfitym i ciężkostrawnym posiłku.
Przepis na tę nalewkę jest prosty do wykonania, wymaga jedynie cierpliwości... kilka miesięcy, a nawet kilka lat ;)
Nalewkę przygotowuje się latem. Zielone orzechy włoskie najlepiej jest zrywać na przełomie czerwca - lipca. Kiedy są jeszcze miękkie, ich miąższ nie stwardniał, wtedy bowiem da się je łatwo przekroić. W tym celu na rękach należy mieć jednorazowe rękawiczki, bo młode orzechy bardzo brudzą ręce i potem jest ciężko je domyć...
Śpieszmy się, bo następna taka okazja zdarzy się nam dopiero za rok ;)
Na początku nalewka ma zielony kolor, który stopniowo przechodzi w głęboki brąz. Domowa orzechówka ma zapach i smak wyraźnie orzechowy, z rozgrzewającą nutką aromatycznych przypraw. Jest świetna na mroźne Święta Bożego Narodzenia i Sylwestra. Super rozgrzewa. Ale taka naleweczka może być też wspaniałym i praktycznym pomysłem na prezent pod choinkę :) I jak się potem okaże, butelka tego orzechowego trunku będzie najlepszym i najsmaczniejszym podarunkiem ;)
Idealna jest też na jesienne, zimowe wieczory, kiedy za oknem zimno, ponuro i wietrznie... brrr
Nalewka orzechowa jest bardzo wyrazista w smaku i zapachu. Jest po prostu wyjątkowa. Można ją używać także do aromatyzowania dań, jej zapach jest naprawdę intensywny i świetnie utrzymuje się w potrawach, nadając im niebywałego smaku i charakteru.
Ta orzechówka przełamana aromatycznymi przyprawami "zamienia się" w trunek typowo deserowy, którym możemy uraczyć naszych gości :)
W swojej domowej apteczce warto mieć taki zapas nalewki orzechowej. Oczywiście jest to lekarstwo do stosowania tylko dla dorosłych, i to w niewielkich ilościach.
Na zdrowie!
Składniki
Przygotowanie
Całe zielone orzechy włoskie opłukać i pokroić (orzechy zrywać najlepiej pod koniec czerwca lub na początku lipca). Przełożyć do czystego i suchego słoika (900 ml). Dodać spirytus i wymieszać. Słoik szczelnie zakręcić i ost...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Myślę, że można, parę dni wcześniej na pewno nie zaszkodzi, a może lepiej będą się kroić ;) Powodzenia :)
Witaj, a czy mogą być orzechy zerwane na początku czerwca w, dostałam od koleżanki gdyż urwała się gałąź
DO TEJ nlewki najlepsze są orzechy zrywane w czerwcu na Jana ,są jeszcze dosyć miękkie