Fasolkę szparagową można określić dwoma słowami: samo zdrowie. Jej właściwości i wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia. Warto na stałe wprowadzić ją do kuchni w swoim domu. Dieta, w której często znajdują się strączki fasolki szparagowej zaliczana jest do najzdrowszych.
Zalecana jest dla kobiet w ciąży i chorych na cukrzycę. Wspomaga układ odpornościowy człowieka oraz procesy trawienne, a także opóźnia procesy starzenia się organizmu. To tylko niewielki zakres dobroczynnego oddziaływania fasolki szparagowej na nasz organizm!
Fasolka szparagowa to odmiana fasoli. Jest to roślina sezonowa. Dlatego warto ją mieć w spiżarni w okresie, kiedy jest trudno dostępna i droga.
Jednym ze sposobów przechowywania jej jest marynowanie. Poniżej prezentujemy prosty przepis kulinarny na marynowaną fasolkę szparagową. To doskonały dodatek do dań obiadowych, taki magazyn witamin i minerałów niezbędnych w okresie kiedy trudno o nie, np. w zimie.
Zachęcamy do produkcji przetworów na zimę już teraz - w letnie, wakacyjne dni :)
Składniki
Przygotowanie
Fasolkę szparagową oczyścić (odciąć końcówki) i dokładnie opłukać. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gdy się zagotuje, gotować 5-6 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić.
Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy: po 2...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
aha
Fasolka super,tylko półtorej szklanki octu 10 % to stanowczo za dużo.