Potrawa z piwem z grilla. Obok tego dania nie da się przejść obojętnie ;)
Mięso, w tym wypadku karkówka przygotowana w zalewie piwnej z dodatkiem cebuli oraz ziół, przygotowana na ruszcie grilla to super smaczne i ładnie prezentujące się danie. Nie wierzycie? To spróbujcie! :)
Potrawa jest prosta w wykonaniu, wymaga jedynie przygotowania na jeden dzień przed podaniem na stół, ponieważ karczek musi się „wylegiwać” w marynacie, aby nabrać odpowiednich właściwości, smaku, zapachu, miękkości, no i to wszystko bez soli!
Rewelacyjny wręcz efekt otrzymuje się dzięki użyciu piwa do przygotowania zalewy. Ten szlachetny trunek jest stosowany w kuchni od bardzo dawna, do gotowania i pieczenia.
Zalety piwa w przyrządzaniu różnego rodzaju potraw mięsnych są ogólnie znane. Piwo, w tym wypadku - piwo jasne - to wg kucharzy wprost idealny dodatek do mięsa. Mięso poddane działaniu piwa nabiera soczystości i oryginalnego aromatu, a ponadto dodaje mu miękkości.
Polecamy, to pyszne danie z grilla, podane podczas spotkania przy grillu pozostanie w pamięci uczestników przynajmniej do końca sezonu grillowego :)
Polecamy!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 15 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 40 minut |
Oczekiwanie: | 1 dzień |
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm (powinno wyjść 6-7 plastrów).
Białą i czerwoną cebulę pokroić w plastry. Przełożyć do garnka dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. To wszystko...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 243 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Przepis super!!!
Osobiscie dodalem do zalewy zabecz czosnku co dodatkowo podkreslilo smak.
POLECAM
Tak, bez soli i mięsko wyszło pyszne - proszę spróbować :)
Bez soli ;) ?