Niektórzy zastanawiają się czy koper i koperek to ta sama roślina. Rzeczywiście czytając informacje na ten temat można się pogubić...
Ale tak, to ta sama roślina. Koperek to młody koper, we wczesnej fazie rozwoju.
W polskiej kuchni koperek i koper występują często, głównie jako przyprawa.
Młody koperek stosowany jest np. jako dodatek do sosów, ziemniaków, serów czy jajek i wielu innych potraw.
A dlaczego ma takie szerokie zastosowanie?? Ponieważ koperek charakteryzuje się silnym, charakterystycznym aromatem, który ładnie komponuje się z wieloma potrawami.
Koper znany jest najbardziej jako dodatek do kiszonych ogórków.
Poniżej przedstawiamy przepis na łatwą i szybką w przyrządzeniu zupę koperkową z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Zupa jest pyszna, ma charakterystyczny smak i aromat koperku, a ponadto ma jeszcze jeden istotny atut: jest zdrowa!
Zupa koperkowa najlepsza jest oczywiście z koperkiem z własnego ogródka i właśnie wtedy, smakuje ona najlepiej. To fajna propozycja zupy na wiosenne i letnie obiady - mniam :)
Zachęcamy do sprawdzenia tego przepisu kulinarnego i podania jej na obiad, domownicy będą zachwyceni jej smakiem.
Smacznego.
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 20 minut |
Koperek opłukać i drobno pokroić. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Ugotować osobno. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na maśle i zalać gorącym rosołem. Do rosołu ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 373 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Może i racja, bo składniki się przegryzą ;) Pozdrawiam i życzę smacznego :)
Najsmaczniej jest ją jeść n.a drugi dzień. Pyszna I lekka.
Cieszę się, że zupka smakuje - pozdrawiam :)