Koperek można często spotkać w przepisach kulinarnych. Jest stosowany jako dodatek np. do zup, ziemniaków, serów i jajek. Jego „dorosła” postać – koper, jako przyprawa dodawany jest do pieczonych mięs i drobiu, a także do kiszonych ogórków.

Koperek posiada wyjątkowy i przyjemny aromat. Często z tego właśnie powodu dodawany jest do potraw, które przejmują zapach koperku i staje się on dominującym zapachem całej potrawy (np. sosu, zupy, sałatki lub surówki).

Z koperku przyrządzana jest również zupa koperkowa - jedna z najlepszych zup lata i wakacji :) Bardzo lubiana przez dzieci.

Zupka ta jest tania i lekkostrawna. To także coś dobrego dla zapracowanych.

Zupa koperkowa z jajkiem na twardo, to chyba jedna z najpopularniejszych zup jarzynowych z jajkiem w naszym kraju. Zupa ta ma same zalety: jest łatwa, pyszna w smaku, wyrazista i co najważniejsze - pożywna. Nie trzeba chyba udowadniać, że jest też bardzo zdrowa. Można ją podawać dorosłym i dzieciom, będącym na różnych dietach.

Świetnie sprawdza się też jako zupa podana na wielkanocnym stole. Można ją także podawać na przyjęciach rodzinnych zamiast rosołu ;)

Zamiast jajek można dodać do niej makaron lub lane kluski.

Smacznego.

Składniki

Na 4 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 4
2 litry bulionu
1 łyżka mąki pszennej
½ szklanki śmietany 18%
...

Przygotowanie

Gotowe za 25 minut (w tym 15 minut pracy).
Praca:15 minut
Gotowanie/pieczenie:10 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Bulion zagotować. W ¼ szklanki zimnej wody dokładnie rozmieszać mąkę pszenną i mieszając wlać na lekko gotujący się bulion. Do śmietany wlać trochę gorącego bulionu, dokładnie rozmieszać i całość wylać do g...

Zostało jeszcze 73% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7840 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 604  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2015-07-29
Dorota
Autor przepisu

Mmm... mniam :) Cieszę się bardzo, że Wam smakowała :) To zupka na Wielkanoc, ale i świetna i smaczna jest latem - z młodym koperkiem. Pozdrawiam :)

2015-03-30
grusia

Bardzo szybka i smaczna zupa.Robiłam kilka razy- w wersjach z jajkiem,makaronem i grzankami.Polecam.