Jeśli znudził nam się żurek wielkanocny, barszcz biały z kiełbaską lub chcemy przetestować coś nowego na Święta Wielkanocne to polecam pożywną zupę chrzanową! :)

Jest ona naprawdę pyszna. Do tego tania i bardzo prosta w przygotowaniu. Można ją zrobić w zaledwie 30 minut, a tyle czasu chyba można wygospodarować na ugotowanie pysznej i zdrowej świątecznej zupki ;) Jej ostrość możemy regulować sami - zaczynamy dodawać chrzan od jednej łyżki, a gdy nie czujemy ostrości, automatycznie zwiększamy ilość łyżek - pełnych chrzanu. A miłośnicy i wielbiciele chrzanu oczywiście mogą dodać go znacznie więcej, np. jeden "cały słoiczek" ;)

Chrzan - nazywany jest bombą witaminową, i nie bez powodu... m.in. pobudza on działanie soków trawiennych, ma pozytywny wpływ na nasz metabolizm i jest również naturalnym antybiotykiem działającym bez skutków ubocznych, znajdującym zastosowanie w leczeniu różnych chorób... Dlatego bardzo chętnie znajduje on swoje miejsce na wielkanocnym stole :)

Jak wiadomo chrzan jest nieodzownym elementem świątecznej wielkanocnej święconki. Ma on nam zapewnić przez cały rok zdrowie i siły witalne. Pamiętajcie więc o nim w Wielkanoc! :)

Przepisów na zupy chrzanowe jest bardzo dużo, my przedstawiamy taką klasyczną, bez białej kiełbasy, bez szynki, bez boczku - taką można powiedzieć jeszcze postną, i delikatną w smaku. Warto się skusić - nie pożałujecie :)

Zupka ta świetnie rozgrzewa, i jest idealną propozycją nawet na wczesne, świąteczne śniadanie, kiedy zmarznięci i głodni wrócimy z Rezurekcji :)

Taką zupkę można także gotować w tygodniu. Jeśli ktoś szuka pomysłu na szybki i niedrogi obiad, to ta zupka będzie właśnie wspaniałym rozwiązaniem. Można ją także podawać z grzankami, groszkiem ptysiowy, ryżem i dużą ilością zieleninki. Wybór dodatków jest bardzo duży, każdy tu znajdzie coś dobrego dla siebie :)

Smacznego!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Zupa krem:
50 dag ziemniaków (waga po obraniu)
10 dag pietruszki (waga po obraniu)
5 dag selera (waga po obraniu)
1 liść laurowy
...

Przygotowanie

Ziemniaki, pietruszkę i seler obrać ze skórki. Opłukać, pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się wody. Dodać listek laurowy i gotować razem na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

Cebulę obrać z łusek i opłukać. Por opłukać...

Zostało jeszcze 81% treści przepisu
a także 11 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7806 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się