To bardzo fajny, prosty i dość szybki pomysł na piątkowy obiad, ale i nie tylko. Mięsożerne osoby spokojnie mogą dodać tutaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, szynkę lub wędzony boczek...
My jednak proponujemy wersję bez mięsa, którą będziemy podawać z rybką. Można też te kolorowe, pieczone ziemniaki podawać z kefirem lub maślanką - pycha!
Na upał takie danie jest idealne :)
Podczas zapiekania tej potrawy pięknie pachnie w całym domu, domownicy pytają tylko co tak ładnie pachnie, co to będzie i kiedy w końcu będzie ten obiad, bo już ich ściska w żołądku od tego zapachu... ;) A tu trzeba odczekać te 50 minut...
Ta zapiekanka jest fajnym pomysłem na obiad dla wegetarian.
To danie obiadowe jest idealne na każdy sezon, i latem świetnie smakuje serwowane na świeżym powietrzu, podane z kubkiem kefiru świetnie chłodzi w upalne dni, a zimą można do niego dodać więcej cebuli oraz bardzo zdrowy i aromatyczny czosnek - to po to żebyśmy nie dawali się przeziębieniom...
Potrzebne tu składniki zazwyczaj zawsze mamy pod ręką, no może oprócz kalafiora ;) Dlatego jak przyjdzie nam ochota na inne danie niż "ziemniaki + kotlet", to zawsze można się na tę prostą i zdrową zapiekankę skusić. To danie to także odmiana może nudnych już ziemniaków ;)
Zachęcamy do jego wypróbowania i życzymy smacznego.
Składniki
Przygotowanie
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Kalafior opłukać i podzielić na małe różyczki. Marchewkę i pietruszkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Seler obrać ze skórki, opłukać, pokroić w słupki, a następnie w ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |