Aromatyczne i przepyszne są pieczone ziemniaki z ogniska, te pieczone w domu nigdy im nie dorównają ;)

Obok ziemniaków na ognisku zapiekają się także czerwone buraczki, marchewka, kapustka, cebulka, pietruszka i seler, a z nimi do smaku przyprawy i zioła :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
70 dag białej kapusty
50 dag wędzonego boczku
50 dag kiełbasy (np. podwawelskiej)
30 dag marchwi (waga po obraniu)
30 dag czerwonych buraków (waga po obraniu)
...

Przygotowanie

Ziemniaki, marchew, czerwone buraki, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki (a jak są duże, to w półplasterki). Kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w p...

Zostało jeszcze 87% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7844 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (5)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2017-08-11
Dorota
Autor przepisu

Dokładnie, takie są pycha! :)

2017-08-05
Wacek

Polecam konsumować razem z zsiadłym mlekiem bądź kefirem. Wtedy są jeszcze lepsze!

2016-08-20
Jola

Pieczonki smak dzieciństwa hm. W żelaznym garnku odwróconym do ogniska.To właśnie ten dym daje cały smak . Robię je bardzo często na kuchni .To danie śląskie pozdrawiam :-)

Pozostało: 2