Piękna, apetyczna babka o przyjemnym, zielonym kolorze. Idealna na wielkanocny i wiosenny stół :)
To coś fajnego i nowego na świąteczny stół, kto ciągle szuka nowych inspiracji, to ten przepis jest dla właśnie Niego!
Mało pracy przy niej jest, piecze się godzinkę, a potem tylko dekoracja - tutaj możliwości jest kilka: można ją oblać lukrem, białą polewą czekoladową lub po prostu obsypać cukrem pudrem, i już śmiało można podać ją na stół.
A na świątecznym stole ta babka świetnie się prezentuje, ten zielony kolor po prostu przyciąga jak magnez wszystkich smakoszy - i dużych i małych, każdy tylko sięga po kawałek babki :)
To taka babka trochę w egzotycznym wydaniu ;) Dla mnie super! I Uwaga: ciasto ma piękny zielony kolor, a zero sztucznych barwników!
Ta zielona - szpinakowa babka jest wilgotna, słodka i ciekawie smakuje. Dzieci nazwały ją babką Shreka ;)
Komu znudziła się już żółta, tradycyjna babka, to właśnie może się przerzucić na taką zieloną ;) Taka kolorowa zmiana jest mile wskazana. Ta szpinakowa babeczka jest idealna do wielkanocnej, jak i do zwykłej kawusi. Można ją piec przecież przez cały rok!
Dla miłośników szpinaku to bardzo dobra wiadomość, bowiem mogą go też serwować teraz na słodko ;)
Zachęcam do wypieków, bo Wielkanoc już tuż, tuż ;)
Życzę smacznego i Wesołych Świąt!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 20 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina |
Szpinak rozmrozić (można go podgrzewać na małym ogniu, a potem ostudzić i odcisnąć dokładnie z wody np. na sitku). Do miseczki wlać olej, przełożyć do niego szpinak i razem zmiksować blenderem.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 67 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Fajne to ciasto ze szpinakiem, aromatyczne, puszyste i ma taki piękny, zielony kolor - kusi i przyciąga! Po kawałeczku i babeczka szybko znika, ja teraz zawsze piekę 2 zielone baby!
Dziękuję, spróbuję upiec następnym razem z innymi proporcjami. Wesołych Świąt :)
Ja daje 1szklanke oleju i 1/2szkl wody mineralnej gazowane reszta jak, w przepisie