Piękna, apetyczna babka o przyjemnym, zielonym kolorze. Idealna na wielkanocny i wiosenny stół :)

To coś fajnego i nowego na świąteczny stół, kto ciągle szuka nowych inspiracji, to ten przepis jest dla właśnie Niego!

Mało pracy przy niej jest, piecze się godzinkę, a potem tylko dekoracja - tutaj możliwości jest kilka: można ją oblać lukrem, białą polewą czekoladową lub po prostu obsypać cukrem pudrem, i już śmiało można podać ją na stół.

A na świątecznym stole ta babka świetnie się prezentuje, ten zielony kolor po prostu przyciąga jak magnez wszystkich smakoszy - i dużych i małych, każdy tylko sięga po kawałek babki :)

To taka babka trochę w egzotycznym wydaniu ;) Dla mnie super! I Uwaga: ciasto ma piękny zielony kolor, a zero sztucznych barwników!

Ta zielona - szpinakowa babka jest wilgotna, słodka i ciekawie smakuje. Dzieci nazwały ją babką Shreka ;)

Komu znudziła się już żółta, tradycyjna babka, to właśnie może się przerzucić na taką zieloną ;) Taka kolorowa zmiana jest mile wskazana. Ta szpinakowa babeczka jest idealna do wielkanocnej, jak i do zwykłej kawusi. Można ją piec przecież przez cały rok!

Dla miłośników szpinaku to bardzo dobra wiadomość, bowiem mogą go też serwować teraz na słodko ;)

Zachęcam do wypieków, bo Wielkanoc już tuż, tuż ;)

Życzę smacznego i Wesołych Świąt!

Składniki

Na 16 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 16
Babka ze szpinakiem:
25 dag szpinaku (mrożony)
1 ½ szklanki oleju
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 20 minut (w tym 20 minut pracy).
Praca:20 minut
Gotowanie/pieczenie:1 godzina
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Szpinak rozmrozić (można go podgrzewać na małym ogniu, a potem ostudzić i odcisnąć dokładnie z wody np. na sitku). Do miseczki wlać olej, przełożyć do niego szpinak i razem zmiksować blenderem.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli...

Zostało jeszcze 79% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 67  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (9)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2020-03-05
KaziaZ.

Fajne to ciasto ze szpinakiem, aromatyczne, puszyste i ma taki piękny, zielony kolor - kusi i przyciąga! Po kawałeczku i babeczka szybko znika, ja teraz zawsze piekę 2 zielone baby!

2018-03-31
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję, spróbuję upiec następnym razem z innymi proporcjami. Wesołych Świąt :)

2018-03-31
Halina

Ja daje 1szklanke oleju i 1/2szkl wody mineralnej gazowane reszta jak, w przepisie

Pozostało: 6