Truskawki konserwowane w cukrze to niezwykle łatwy, tani i szybki sposób na zatrzymanie lata... zamknięcie tych letnich, słodkich pachnącym słońcem owoców w słoiku.
Taki sposób jest świetnym rozwiązaniem na fajne przechowanie truskawek na całą zimę - zwłaszcza owoców ze swoich, ekologicznych upraw.
Truskawki ze słoika można wykorzystać potem do deserów, ciast - bez pieczenia, ale też do kruchego, do drożdżowego, do biszkoptu - gdzie można zrobić np. tak: upiec jasny biszkopt, na nim rozłożyć bitą śmietankę, a na niej rozłożyć galaretkę truskawkową zrobioną właśnie na bazie tego słodkiego syropu i truskawek.
Truskawki w syropie wzbogacają także smak naleśników, placków drożdżowych, słodkich kanapek, kaszkę mannę na mleku itd. Natomiast sam syrop można rozcieńczyć wodą i podawać jako napój, na stół lub serwować do drugiego dania. Można nim także słodzić herbatę.
Tak przygotowane truskawki pozwalają nam zachować smak lata na dłużej... Warto się skusić i warto mieć taki słodki przysmak w swojej spiżarni!
Smacznego.
Składniki
Przygotowanie
Truskawki opłukać, osuszyć na sitku i odszypułkować. Następnie układać partiami w wyparzonych i suchych słoikach, przesypując cukrem. Tak przygotowane z...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Bardzo fajne. Przepraszam ale przez przypadek zamiast 5 dałam 1 gwiazdkę. Mój błąd