Co można zrobić jeszcze z ogórków?? Zwłaszcza z tych dużych, które nam zazwyczaj zostają??

Ja mam pomysł - może MIZERIĘ - a dokładniej mizerię na zimę :)

W mroźną i białą zimę taki dodatek obiadowy to będzie coś - takie aromatyczne i chrupiące ogóreczki przypomną nam gorące wakacyjne dni :)

Przy tej mizerii jest bardzo mało pracy, a efekt jest cudowny - mówię Wam w zimę, albo już jesienią swoją pracę docenicie i w przyszłym roku zwiększycie nieco tę produkcję ;)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
2 kg ogórków (waga po obraniu)
30 dag cebuli
3 ząbki czosnku
...

Przygotowanie

Ogórki zamoczyć w zimnej wodzie na około 10 minut, a następnie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę.

Do miski prze...

Zostało jeszcze 75% treści przepisu oraz 15 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (46)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2019-08-22
Andrzej

Nie to dobre co dobre, tylko to co komu smakuje . Nie jadłem takiej mizerii zawsze słodko kwaśna ze śmietaną ale chętnie spróbuje. Poza tym ogórki tylko z octem i solą już są dobre do wekowania. Pozostałe dodatki to kwestia smaku po wyjęciu ze słoika. Jeśli ktoś nie słyszał o tym czy tamtym no to już słyszy po co te zdziwienia. Dziękuje za pomysł warty spróbowania, i proszę jeszcze o inne.

2018-08-07
Dorota
Autor przepisu

To super! Bardzo się cieszę :)

2018-07-31
Alex

Dziś robiłam!! Mega . Wszystko okey. Nawet czosnek :-*

Pozostało: 43