Ketchup z cukinii i marchewki to trafiony sposób na wykorzystanie tych dwóch warzyw!

Taki ketchup to fajna baza do przygotowania zapiekanek i pizzy :)

Domowy ketchup fajnie się prezentuje, super wygląda i jeszcze lepiej smakuje. I co ważne jest zdrowy, bo bez żadnych sztucznych i chemicznych dodatków!

Jest on bardzo łatwy do przygotowania. Jego wykonanie rozkłada się na dwa dni, tak na spokojnie, żebyśmy się nie przemęczyli ;) W jeden dzień krojenie i mycie słoików, a na drugi dzień gotowanie, miksowanie i pasteryzowanie... i pyszny ketchup już gotowy :)

Zachęcam do jego wykonania i życzę smacznego.

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
1 kg cukinii (waga po obraniu)
30 dag marchwi (waga po obraniu)
1 ½ łyżki soli (np. himalajskiej)
20 dag cebuli
2 liście laurowe
...

Przygotowanie

Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej mechanicznie). Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Razem z cukinią przełożyć do miski, posypać so...

Zostało jeszcze 86% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (3)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2016-08-22
Dorota
Autor przepisu

Ja sama suszę pietruszkę, teraz latem można sobie na próbę posiekać pietruszkę i zostawić na kilka dni na parapecie - na deseczce lub talerzyku, a potem przesypać do słoika. Ja ją zawsze przed podaniem do potrawy jeszcze rozgniatam w palcach, tak jak majeranek. Wtedy taka pietruszka nie jest tak wyczuwalna w potrawach, na co najbardziej wyczulone są dzieci. Ja jej bardzo dużo używam do różnych potraw, a w cale tego nie widać ;)

2016-08-22
Dorota
Autor przepisu

Pietruszka świeża też może być - jak najbardziej, a sól można dodać zwykłą. Powodzenia :)

2016-08-20
bogna

a nie moze byc swieza pietruszka???Mam swoja a suszonej brak:):):)i czy sól musi byc himalajska???