Ketchup z cukinii i marchewki to trafiony sposób na wykorzystanie tych dwóch warzyw!
Taki ketchup to fajna baza do przygotowania zapiekanek i pizzy :)
Domowy ketchup fajnie się prezentuje, super wygląda i jeszcze lepiej smakuje. I co ważne jest zdrowy, bo bez żadnych sztucznych i chemicznych dodatków!
Jest on bardzo łatwy do przygotowania. Jego wykonanie rozkłada się na dwa dni, tak na spokojnie, żebyśmy się nie przemęczyli ;) W jeden dzień krojenie i mycie słoików, a na drugi dzień gotowanie, miksowanie i pasteryzowanie... i pyszny ketchup już gotowy :)
Zachęcam do jego wykonania i życzę smacznego.
Składniki
Przygotowanie
Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej mechanicznie). Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Razem z cukinią przełożyć do miski, posypać so...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Ja sama suszę pietruszkę, teraz latem można sobie na próbę posiekać pietruszkę i zostawić na kilka dni na parapecie - na deseczce lub talerzyku, a potem przesypać do słoika. Ja ją zawsze przed podaniem do potrawy jeszcze rozgniatam w palcach, tak jak majeranek. Wtedy taka pietruszka nie jest tak wyczuwalna w potrawach, na co najbardziej wyczulone są dzieci. Ja jej bardzo dużo używam do różnych potraw, a w cale tego nie widać ;)
Pietruszka świeża też może być - jak najbardziej, a sól można dodać zwykłą. Powodzenia :)
a nie moze byc swieza pietruszka???Mam swoja a suszonej brak:):):)i czy sól musi byc himalajska???