Sezon cukiniowy w pełni można więc szaleć do woli z przetworami :) :) :)
Ja tym razem skusiłam się na przepyszny ketchup! Tyle już o nim słyszałam, ale jakoś jeszcze się na niego nie skusiłam, aż do... dzisiejszego dnia ;)
I muszę Wam powiedzieć, że jest FENOMENALNY! :) Przyznam się, że nie sądziłam, że ketchup z cukinii jest tak pyszny.
Dużo pracy przy nim nie ma, praktycznie jego przygotowanie rozkłada się na dwa dni, w jeden dzień "bawimy się z cukinią" obieramy, oczyszczamy z pestek, płuczemy i trzemy - najlepiej i najszybciej - mechanicznie. Potem tylko solimy, mieszamy i tak zostawiamy do jutrzejszego dnia... w lodówce :)
A na drugi dzień dodajemy pozostałe parę składników, gotujemy, miksujemy i już... możemy się nim pałaszować lub pasteryzować, aby ten smak "cudownego lata" przetrwał nam do zimy i dłużej - ale w tym celu trzeba będzie chyba powtórzyć produkcję i to z pięć razy ;)
Ketchup z cukinii świetnie nadaje się wszystkiego: kanapek, frytek, zapiekanek, pizzy, gorących kiełbasek, potraw z grilla - mniam :)
Zachęcam do wykonania i życzę smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej mechanicznie). Przełożyć do miski, dodać sól, wymieszać i włożyć do lodówki na noc.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przeło...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Super przepis dzis zrobiłam tylko jak dla mnie za mocny.Następnym razem rozcieńczę ocet lub dam 6%
Można, powodzenia :)
A można dodać zwykły cukier?