Ta przystawka będzie ozdobą wielkanocnego stołu, a ponadto na pewno przypadnie do gustu wszystkim zasiadającym przy nim gościom, gdyż jest bardzo efektowna.
To proste danie można bardzo szybko przygotować, a jest zupełnie inne, atrakcyjniejsze i smaczniejsze niż zwykłe plastry szynki podane na stół. Czasu wymaga jedynie stężenie galaretki, w której znajdują się te pyszne roladki.
Naszym farszem jest pasta jajeczna z dodatkiem ostrego, zdrowego chrzanu oraz uwielbianego chyba przez wszystkich majonezu, a także przypraw. Tak przygotowanym farszem smarujemy plastry szynki i zwijamy w ruloniki. Po umieszczeniu ich najlepiej w szklanej, przezroczystej misce oraz udekorowaniu np. groszkiem i natką zielonej pietruszki, całość zalewamy pysznym bulionem lub rosołem z żelatyną i czekamy, aż stężeje.
Taką potrawę z szynką w roli głównej można podać na stół na każdej imprezie czy spotkaniu rodzinnym. Najlepiej od razu przygotować te roladki z podwójnej porcji, bo znikają w ekspresowym tempie. A na takie pyszności skusi się każdy, bo szynka w galarecie to murowany hit każdej imprezy!
Smacznego!
Składniki

Przygotowanie
Praca: | 40 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 10 minut |
Oczekiwanie: | 1 godzina |
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać chrzan i majonez. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i Vegetą. Razem dokładnie wymieszać. Gotową pastą smarować plasterki szynki. Zwinąć i uło...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 144 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
![]() |
Dziękuję :)
Robiłam na imieniny i wszystkim bardzo smakowało, polecam!
Ja do jajek dodaję jeszcze troszeczkę pokrojonego pora.Naprawdę dobre:)