W przepisach kulinarnych na różne potrawy często wykorzystywane są dziwne i ciekawe produkty. Przykładem może być ten przepis na szybki w wykonaniu, a dodatkowo orzeźwiający i odżywczy napój.

Otóż ten oryginalny w smaku i aromacie napój wykonano z młodych pokrzyw, młodych liści mniszka lekarskiego z dodatkiem miodu, plasterków cytryny oraz orzeźwiającej mięty...

Przepis na pożywny napój z pokrzyw jest łatwy do wykonania. Warto pamiętać, że najwięcej wartości odżywczych ma pokrzywa majowa, dlatego właśnie w maju warto zwrócić na nią uwagę. Warto też wiedzieć, że pokrzywa nazywana jest magicznym ziołem o wielkiej mocy uzdrawiającej oraz przywracającej równowagę organizmowi (zwłaszcza po zimie). Czynne substancje z pokrzywy działają oczyszczająco, uwalniając organizm ze złogów toksyn.

Mlecz ma znowu niesamowite działanie przy chorobach wątroby, skóry a także przy cukrzycy. Przypisuje mu się także właściwości uspokajające.

Zachęcamy zatem do przygotowania tego niecodziennego napoju. Jest on na pewno zdrowszy niż gotowe napoje ze sklepu...

Na zdrowie!

Składniki

10 dag młodych pokrzyw (2 garście)
10 dag młodych liści mniszka lekarskiego (2 garście)
...

Przygotowanie

Młode pokrzywy i liście mniszka dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie przełożyć do dużego dzbanka. Wlać wodę mineralną niegazowaną i ods...

Zostało jeszcze 78% treści przepisu oraz 15 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych dla tego przepisu są w tej chwili niedostępne. Sprawdź ponownie za jakiś czas.

Komentarze Smakowiczów (5)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2013-05-20
Bartosz

Czyli wyszło ślicznie :)

Cieszę się bardzo :)

Również serdecznie pozdrawiam :)

2013-05-20
Dorota
Autor przepisu

Tak błąd ;) pisałam co innego, a wyszło co innego - wcale się nie gniewam, wręcz przeciwnie, bo przepis mam poprawiony i dowiedziałam się jak smaży się cytrusy i że w ogóle się je smaży :) Ciekawy sposób - trzeba będzie wypróbować - teraz sezon letni przed nami to takie plasterki super się sprawdzą jako dekoracja do deserów, może nawet do pucharków z lodami, napojów, drinków - fajna sprawa - dziękuję bardzo i pozdrawiam :)

2013-05-20
Bartosz

Aaaa, czyli to błąd :)) A to przepraszam, nie miałem zamiaru Pani poprawiać :) Skądinąd pogrzebałem troszkę i można smażyć cytrynkę, pomarańcza czy grejpfruta, a raczej piec :) wyśmienite jako dodatek np. do kaczki, albo deserów :) cieniutkie plasterki kładziemy na blasze, na pergaminie, posypujemy cukrem i takie cudo ląduje w piekarniku na 2 godziny w 100 stopniach :) wychodzą piękne cytrusowe chipsy :) wyglądają ślicznie :)

Pozostało: 2