Jest to dobry przepis na naturalny syrop na przeziębienie.
Najlepiej stosować go w okresach przejściowych, zwłaszcza jesień - zima, kiedy istnieje możliwość złapania jakiejś infekcji. Wtedy, taki syrop sosnowy będzie „jak znalazł”, a stosowany profilaktycznie wzmocni odporność organizmu i może uchronić nas przed chorobą...
Syrop z sosny warto wykonać w dwóch wersjach. Ponieważ, w wersji dla dorosłych znajduje się alkohol i nie można go podawać dzieciom. Ale taki syrop można przygotować dla dzieci również bez alkoholu. Domowy syrop sosnowy warto mieć pod ręką, gdy nastanie czas przeziębień...
Taki łatwy do wykonania syrop z młodych pędów sosnowych, to dobra alternatywa dla środków farmaceutycznych dostępnych w aptekach.
Mówi się, że syrop sosnowy przygotowany w domu to naturalna substancja lecznicza. Jeśli w okresie jesienno-zimowo-wiosennym będziemy go stosować profilaktycznie przez cały czas, to może unikniemy kuracji antybiotykowych.
Pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja. Powinno przycinać się je sekatorem. Te najbardziej soczyste mają długość do 12 centymetrów, a już dłuższe pędy będą miały mniej soku. Najlepsze pędy na syrop to te lepkie i dlatego warto je zbierać w rękawiczkach. A żeby nie uszkodzić drzewa, nie należy zbierać pędów z jednej sosny, a z kilku drzew.
Zachęcamy do przygotowania zapasu syropu do profilaktycznego stosowania przy przeziębieniach dla dzieci i dorosłych.
Na zdrowie!
Składniki
Przygotowanie
Młode pędy sosny opłukać i osuszyć. Układać je na przemian z cukrem w dużych czystych i suchych słoikach, lekko ugniatając (potrzebne będą 3 duże słoiki po 900 ml). Następnie szczelnie zakręcić i położyć w słonecznym miejscu (np. na parapec...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Myślę, że krótko można go pasteryzować, aby dłużej przechować :)
Zrobiłam ten sok w zeszłym roku.Rewelacja.Wyleczyłam kaszel mojego syna.Mam tylko pytanie-czy można ten sok spasteryzować i czy nie straci przez to swoich właściwości?
Najlepiej w maju (a dokładnie zaleca się w pierwszej połowie maja). Najlepiej też z młodych sosenek (ważne jest też, żeby nie obrywać wszystkich pędów z jednej sosny).