Jest to dobry przepis na naturalny syrop na przeziębienie.

Najlepiej stosować go w okresach przejściowych, zwłaszcza jesień - zima, kiedy istnieje możliwość złapania jakiejś infekcji. Wtedy, taki syrop sosnowy będzie „jak znalazł”, a stosowany profilaktycznie wzmocni odporność organizmu i może uchronić nas przed chorobą...

Syrop z sosny warto wykonać w dwóch wersjach. Ponieważ, w wersji dla dorosłych znajduje się alkohol i nie można go podawać dzieciom. Ale taki syrop można przygotować dla dzieci również bez alkoholu. Domowy syrop sosnowy warto mieć pod ręką, gdy nastanie czas przeziębień...

Taki łatwy do wykonania syrop z młodych pędów sosnowych, to dobra alternatywa dla środków farmaceutycznych dostępnych w aptekach.

Mówi się, że syrop sosnowy przygotowany w domu to naturalna substancja lecznicza. Jeśli w okresie jesienno-zimowo-wiosennym będziemy go stosować profilaktycznie przez cały czas, to może unikniemy kuracji antybiotykowych.

Pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja. Powinno przycinać się je sekatorem. Te najbardziej soczyste mają długość do 12 centymetrów, a już dłuższe pędy będą miały mniej soku. Najlepsze pędy na syrop to te lepkie i dlatego warto je zbierać w rękawiczkach. A żeby nie uszkodzić drzewa, nie należy zbierać pędów z jednej sosny, a z kilku drzew.

Zachęcamy do przygotowania zapasu syropu do profilaktycznego stosowania przy przeziębieniach dla dzieci i dorosłych.

Na zdrowie!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
1 kg młodych pędów sosny (tzw. smreczki)
...

Przygotowanie

Młode pędy sosny opłukać i osuszyć. Układać je na przemian z cukrem w dużych czystych i suchych słoikach, lekko ugniatając (potrzebne będą 3 duże słoiki po 900 ml). Następnie szczelnie zakręcić i położyć w słonecznym miejscu (np. na parapec...

Zostało jeszcze 74% treści przepisu oraz 17 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (4)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2016-07-21
Dorota
Autor przepisu

Myślę, że krótko można go pasteryzować, aby dłużej przechować :)

2014-04-08
Ewa z Łodzi

Zrobiłam ten sok w zeszłym roku.Rewelacja.Wyleczyłam kaszel mojego syna.Mam tylko pytanie-czy można ten sok spasteryzować i czy nie straci przez to swoich właściwości?

2012-06-11
Dorota
Autor przepisu

Najlepiej w maju (a dokładnie zaleca się w pierwszej połowie maja). Najlepiej też z młodych sosenek (ważne jest też, żeby nie obrywać wszystkich pędów z jednej sosny).

Pozostało: 1