Mniszek lekarski lub mniszek pospolity, może bardziej znany w nazewnictwie ludowym jako mlecz, w uprawach uznawany za chwast i jako taki najczęściej niszczony. Jest to jednak bardzo popularny chwast i w praktyce z powodu swoich właściwości wykorzystywany jako roślina jadalna, miododajna, lecznicza i pastewna. Oprócz wymienionych zastosowań, kwiaty mniszka można znaleźć w bukietach, najczęściej z kwiatów polnych.
Ta roślina rosnąca dziko rozprzestrzenia się na łąkach, w ogrodach, w sadach, na trawnikach, a także tuż przed naszym domem... wszędzie jest jej pełno ;)
W przepisie zamieszczonym poniżej kwiaty mniszka wykorzystano do przygotowania pysznego i zdrowego syropu, który można stosować do napojów, ciast i jako lekarstwo wspomagające leczenie przeziębienia, bólu gardła i kaszlu.
Warto mieć w domu zapas takiego naturalnego syropu na zimę, gdyż ten magiczny syrop zimą chroni nas przez infekcjami, a znowu wiosną wzmacnia nasze osłabione po zimie organizmy.
Kwiaty należy zbierać w suchy i słoneczny dzień. Powinny być one dobrze rozwinięte i zebrane z czystych terenów (ważne żeby nie rosły koło ruchliwych dróg). Warto też pamiętać, że najbardziej wartościowe są kwiaty majowe.
Zatem udanych zbiorów i słodkiej produkcji, no i żeby Wam te syropy służyły... na zdrowie!
Składniki
 kcal w 100 g. Szczegóły
 kcal w 100 g. SzczegółyPrzygotowanie
Kwiaty mniszka zerwać w słoneczny dzień i najlepiej w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg. Rozłożyć np. na białej kartce, aby wyszły z nich mali „mieszkańcy”.
Następnie kwiaty przełożyć do garnka. Dodać sok z cytryn i wodę. Wszystko ra...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
| W 100 gramach | ||
|---|---|---|
| Energia: |  kcal |  % GDA* | 
| Białka: |  g |  % GDA* | 
| Węglowodany: |  g |  % GDA* | 
| Tłuszcze: |  g |  % GDA* | 
| Cholesterol: |  mg |  % ** | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Syrop z mniszka, uwielbiamy w domu wszyscy. Co roku robię z tego przepisu, i wystarcza nam na cały zimowy sezon. Do herbatki w mroźne dni super!
Robiłam go już wiele razy, a robię co dwa, trzy lata - aż wypijemy to co mamy ;) Nic się nie psuje, jest fajny do ciepłej wody, zastępuje herbatkę w zimie - moje dzieci go bardzo lubią :)
Dziękuję za pomysł :) w takim razie w przyszłym roku też zrobię z akacji, pozdrawiam :)