Imponująca jest lista właściwości pozytywnego oddziaływania kwiatów czarnego bzu na organizm człowieka. Można wymienić tu tylko kilka z nich: zwalczają wirusy, rozrzedzają katar, działają wykrztuśnie, ułatwiają pocenie, uśmierzają ból głowy i wzmacniają odporność organizmu.
Wymienione właściwości prozdrowotne tych kwiatów wykorzystuje się do przygotowania syropu, który skutecznie pomaga zwalczać oznaki przeziębienia.
Czarny bez zazwyczaj kwitnie na przełomie czerwca - lipca. Warto pamiętać, że kwiaty powinno się zbierać zawsze w suchy dzień i najlepiej rano, ewentualnie do południa. Kwiaty najlepiej jest zbierać w dniu, w którym będziemy robić syrop. Powinno się też wybierać te drzewa, które rosną w miejscach jak najbardziej oddalonych od głównych dróg.
W proponowanym przepisie na syrop z kwiatów czarnego bzu znajduje się jeszcze cytryna i cukier.
Ten syrop charakteryzuje się specyficznym, ale przyjemnym smakiem i zapachem. Można go stosować do dosładzania herbaty oraz dodawać do napojów chłodzących i wody. Jest też świetnym i zdrowym dodatkiem do koktajli oraz deserów.
Pijmy go więc na zdrowie!
Składniki
Przygotowanie
Kwiaty czarnego bzu zerwać w słoneczny dzień z krzewów rosnących z daleka od ruchliwej drogi. Następnie rozłożyć na białej kartce, aby wyszły wszystkie żyjątka. Białe kwiaty obrać z łodyg (można odciąć nożyczkami) i przełożyć do garnka. Cyt...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |