To extra wykwintna przekąska na każde przyjęcie, a także na świąteczny stół. Tłuszczyk z boczku wytapia się podczas pieczenia, plasterek staje się chrupiący, a śliwusia mięciutka - i o to w tym wszystkim chodzi!

Ta przekąska jest taka mała, a oczy gości i tak te efektownie wyglądające przekąski dostrzegają, i śliweczki w boczku idą jak woda… ;)

To super przekąska na imprezę - nawet last minut! Bo jest banalnie prosta, tania i błyskawiczna do przygotowania ;)

Boczek powinien być chrupiący, a śliwka powinna pozostać miękka - to znak, że nasza przystawka jest gotowa. Śliwki w boczku można przygotować wcześniej, a przed samym podaniem tylko podgrzać. Ale na zimno też ciekawie smakują.

Kto ich raz spróbuje - zakocha się w ich smaku po uszy ;)

Taką śliwkę z boczkiem można też położyć na rozgrzany ruszt – mówię Wam: NIEBO W GĘBIE :)

A wersji dla dorosłych śliwki przed pieczeniem można zamoczyć w alkoholu i zostawić na na noc ;)

Smacznego!

Składniki

Na 7 porcji.
ok. 20 suszonych śliwek (kalifornijskich)
...

Przygotowanie

Gotowe za 25 minut (w tym 10 minut pracy).
Praca:10 minut
Gotowanie/pieczenie:15 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Każdą suszoną śliwkę owinąć osobno w plasterki wędzonego boczku i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane przekąski położyć na blaszce wy...

Zostało jeszcze 74% treści przepisu
a także 6 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7764 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się