Dietetycy zalecają, aby do posiłków, zwłaszcza głównych dodawana była porcja warzyw. Wszyscy wiemy, że jarzyny zawierają dużą ilość witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowej pracy naszego organizmu.
Kapusta pekińska pomimo tego, że znana jest już od wieków zwłaszcza we Wschodniej Azji, do Europy zawitała dopiero w XX wieku, a w naszej polskiej kuchni znana jest od niecałych 20 lat.
Kapusta pekińska nadaje się do smażenia np. z grzybami, jest też częstym składnikiem zup. Jednak w naszej kuchni najczęściej stanowi ona składnik surówek i sałatek.
Nasz przepis jest przykładem wykorzystania kapusty pekińskiej do przygotowania świetnej surówki jarzynowej, doskonałej przystawki do ziemniaków i mięs. Oprócz kapusty pekińskiej w surówce znajdują się warzywa - marchewka i pietruszka oraz sos koperkowy. Po przyprawieniu otrzymujemy pyszną surówkę o delikatnym aromacie koperkowym i niepowtarzalnym smaku, a dodatkowo dzięki głównemu składnikowi, kapuście pekińskiej i zawartemu w tym warzywie beta-karotenowi, zapewnimy naszym oczom doskonałą jakość widzenia i poprawimy ogólną odporność organizmu.
Warto jak najczęściej podawać tę potrawę jako przystawkę jarzynową do obiadu - smacznego!
Składniki

Przygotowanie
Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sos przygotować wg prz...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 316 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
![]() |
JA ROBIĘ SAMA SOS.OLEJ LUB OLIWA SOS SOJOWY, I SŁODKO-PIKANTNY TAO TAO, MOJA MAMUSIA KTÓRA NIE LUBI PEKŃSKIEJ ZAJADA SIE
Ja dodaję troszkę pora
Można do tego wszystkiego dodać pokrojonego w kostkę kurczaka pieczonego i ciutkę przyprawy GYROS to dopiero będzie faza.