Surówka z dyni? A czemu nie?
Otóż ta wielka dynia zawiera cenne witaminy i minerały, które wspomagają nasz układ odpornościowy, chronią wzrok, utrzymują włosy, skórę i paznokcie w dobrej kondycji, spowalniają procesy starzenia... można by wyliczać i wyliczać!
A jak wiadomo dynia podana na surowo jest najzdrowsza! A ta surówka jest najprostsza i najszybsza. Zatem do dzieła :)
Sezon na dynię w pełni, warto tym razem przygotować z niej coś innego i coś na zimno.
Do wykonania surówki potrzebujemy zaledwie kilka składników: dynię - oczywiście najlepiej ze swojej uprawy, por, czosnek, trochę majonezu i przyprawy... pracy mało, a efekt super!
Wychodzi soczysta, pełna smaku, minerałów i witamin. MNIAM!
Surówka ta nadaje się do wszystkiego, i do mięsa i do ryb. Jest wręcz idealna do jesiennego obiadku.
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 20 minut |
Oczekiwanie: | 15 minut |
Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić na około 15 minut.
Por opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Czosnek ob...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 136 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Proszę bardzo i cieszę się, że suróweczka smakowała :)
Surówka z dyni i pora przepyszna. Dziekuję za inspirację.
Dziękuję :)